Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ВСИЧКИ НОВИНИ

ВОЛЕЙБОЛЕН КЛУБ „КАЗАНЛЪК“ СА ОТБОР НА 2021 Г.

Церемонията по награждаване на Спортист на годината в община  Казанлък се състоя тази вечер. Сред 10-те най-добри спортисти за Спортист №1 на Казанлък за 2021 г. бе обявена Теа Арезу от СК ,,Аргус ММА“. Тя стана Европейски шампион при девойки и завоюва първо място на държавно първенство за жени.

продължава>
   

Събития и личности от Казанлък на тази дата

На днешната дата 11 януари през далечаната 1911 година по (нов стил) се учредява Популярна банка от Стоян Николов в Казанлък. По това време Николов успява да събере около себе си неколцина ентусиазирани каазанлъшки кооператори и въпреки тежките условия, въпреки хулите и подигравките, създават Популярна банка. Учредяването е станало в 8 часа в тогавашния бюфет на дружина "Искра". Към внушителните градежи с пари отпуснати от Популярна банка, в края на 1926 г.  се достроява и закрития казанлъшки пазар – Халите. Банката е подпомогнала и създателите на днешното предприятие за струнни музикални инструменти.

продължава>
   

Шипка и Шейново отбелязаха 144 години от своето освобождениеНа 9 януари 1878 г. Руските войски и българското опълчение удържат победа в битката при Шипка-Шейново. С поднасяне на цветя на паметниците на Христо Патрев и Паметника на шипченските опълченци жителите на града започнаха своя празник.

продължава>
   

Първите преговори за прекратяване на Руско-турската война се водят в КазанлъкПървите официални преговори за прекратяване на военните действия по време на Освободителната война между Русия и Османската империя се провеждат в Казанлък на 8-ми януари 1878 година.

продължава>
   

Казанлък отбелязва 144 години от своето освобождение


В навечерието на официалната дата на Освобождението на Казанлък, заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата отслужи отец Цанко от Девическия манастир.

продължава>
   

Елхите вече са част от Гората на казанлъшките медициКоледните елхички, които по идея на Кмета Галина Стоянова красяха всички отделения в здравните заведения в Казанлък вече имат своя нов дом.

продължава>
   

Митрополит Киприан отслужи света Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ в град Казанлък


На Ивановден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ в град Казанлък.

продължава>
   

Завръщане на техниката за фотография наречена – цианотипия


Възпитаниците на художествената гимназия в Казанлък имаха възможността да се запознаят отблизо с ефектна техника за фотография наречена – цианотипия. Тя им бе представена от г-н Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков, младия казанлъшки фотограф Давид Кулев.     Повече за постигането на тази техниката ни сподели г-н Томов

продължава>
   

Шипченци спазиха Богоявленския ритуал за спасяването на кръстаВ ранното утро на Богоявление, шипченци поставиха началото на празника с Литийното  шествие и поднасяне на цветя на паметника на Пеньо Черньоолу- патрон на  "Шипченските войводи", чието име носи и самата местност, където момците играят своето ледено хоро.

продължава>
   

20-годишният Борислав Димитров хвана кръста в Казанлък35 смели мъже  се включиха в Богоявленския ритуал за спасяването на кръста във водите на Старата река в Казанлък. Кръстът бе хвърлен от отец Николай, а 20-годишния Борислав Димитров спаси кръста от ледените води на Старата река.

продължава>
   

Йордановден в Долината на розите и тракийските царе


Казанлъчанинът Димо Димов спаси Свещения кръст в Ивайловград. Ритуалът се проведе във водното пространство на площад „Тракия”. И още за еуфорията от спасяването на Богоявленския кръст в Долината на розите и тракийските царе вижте в следващата хроника:

продължава>
   

Изложба "Петър Боев - познатият-непознат" в Музея на фотографиятаПърва изложба за годината откриха в Музея на фотографията. Тя е посветена на историографа на българската фотография Петър Боев.

продължава>
   

Богоявленски ритуал в Казанлък и региона

На 6 януари Традиционния ритуал под патронажа на Кметство - Шипка ще се състои в ранните часове на Йордановден. В 6:30 ч.- пред храм " Успение Богородично " ще се даде начало на Литийното  шествие и поднасяне на цветя на паметника на Пеньо Черньоолу- патрон на  " Шипченските войводи " В 7:25 ч.  в река " Доганищница " ще бъде хвърлен Богоявленския кръст, а всички участници в ритуала в град Шипка задължително трябва да бъдат с народни носии. Църковният празник ще започне в 8:30 ч. и в града на розите с отслужване на Света Божествена литургия от казанлъшки духовници в храма „Свети Пророк Илия“. В 10:00 ч. Велик Богоявленски водосвет ще бъде отслужен  и във всички православни храмове в града. В 10:30 ч. ще бъде дадено начало на ритуала за изваждането на Светия кръст от водите на Старата река за здраве и благоденствие.

продължава>
 

Страница 1 от 702

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: