Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


> КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

Изложбата „Мъжки времена“ на гости в Музея на розата


В музея на розата е експонирана изложбата „Мъжки времена“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Габрово. Тя показва традиционният свят на българите, който е полово диференциран на мъжки и женски и съпътстван от забрани, вярвания, ритуали....

продължава>

 

Изложбата „Цветове в долината“ гостува в КазанлъкЗа първи път в залите на Художествена галерия – Казанлък гостува художникът Минко Попдимитров – Mincasso. За срещата си с публиката в града той подреди експозицията „Цветове в долината“, в която представя свои живописни платна, сътворени в периода от....

продължава>

 

„Ахинора“ на Иван Милев отпътува за Рим


"Ахинора" е един от най-загадъчните женски образи в творчеството на Иван Милев. Прочутата картина на художника придружена с още 20-негови творби пое по своя път за Рим, където ще гостува в галерия „България“ в италианската столица.

продължава>

 

105 години от рождението на Илия Балкански


На 10-ти март в Казанлък, в дома на Тотка и Димитър Балкански се ражда Илия Балкански. Той е най-малкото от четирите деца в семейството. И е брат на един от най-известните български живописци – Ненко Балкански.

продължава>

 

Втори ножарски събор ще се проведе в град Шипка


За първа пролет отново ще чуем песента на чуковете и стържене на шмиргела под дъба и брезичката в двора на Чирпанлиевата къща в град Шипка.

продължава>

 

Изложбата „Женското начало“ внесе празнично очарование в Казанлък

Навръх Международния ден на жената Община Казанлък спази традицията да почете казанлъшките художнички и техните творби, създадени през изминалата година.

продължава>

 

Създадоха виртуална изложба „Мама е една”

НЧ “Пробуда” в с.Копринка съвместно с жители на населеното място създадоха виртуалната изложба „Мама е една”.Тя включва снимки с майки, баби и прекрасни дами събрани във видео албум.

продължава>

 

Сирни Заговезни и в КазанлъкЗа 29-та поредна година НЧ „ЖАР“ със съдействието на Община Казанлък, събраха казанлъчани край Етнографски комплекс „Кулата“ на Сирни заговезни за обичая „По клади“.  

продължава>

 

Кукери в Община Павел Баня прогониха злите сила на Сирни Заговезни

Навръх Сирни Заговезни в Павел баня кукерските състави и  карнавалните игри събраха стотици жители и гости на общината въпреки лошото време.

продължава>

 

Фотоизложба “Най-доброто от Кукерландия” отново гостува в Казанлък


Провежда се ежегодно по време на маскараден фестивал Ямбол. Възниква през 2004 г. по идея на Георги и Константин Зайкови, подета от няколко души, а по-късно и от някои местни институции. През 2005 г. фотографски конкурс и изложба „Кукерландия” дебюти....

продължава>

 

Казанлъшки музикант спечели конкурс в Сърбия


На казанлъшкия музикант Димитър Гайдаров бе присъдено Първо място в Първа група – категория „Средно училище“ в  24-я международен флейтов конкурс „Тахир Куленович“

продължава>

 

1-ви март в Розовата ДолинаБезброй мартенички и усмивки в днешния ден витаеха и в цялата розова долина. В следващото видео ще ви дадем възможността да се докоснете до празничното настроение, което донесе Баба Марта в региона.

продължава>

 

Публикуваха ново издание с любими разкази и акварели на Чудомир


В навечерието на "Чудомирови празници 2022" вече е факт и новото издание "Чете, българинът чете - Любими разкази, фейлетони и акварели". В нея е отпечатана една цветна ко̀ла с избрани акварели от последната изложба, подбрана лично от самия Чудомир.

продължава>

 

Бесарабския славей – Лилия Семкова снима клип в гр.Шипка


Известна като Бесарабския славей певицата Лилия Семкова родом от Украйна снима клип в град Шипка. Клипът на последната и песен е заснет в изоставеното читалище „Светлина“. В последната си песен Лилия Семкова си партнира с Живко Василе, а клипа е засн....

продължава>

 

Божидара Симеонова подготвя нова песенБожидара Симеонова е само на 23 години, но вече е утвърден изпълнител. Има издадени три сингъла, които се въртят в програмата на Радио Севтополис и покоряват сърцата на любителите на съвременната българска поп и рок музика.

продължава>

 

Фото-документалната изложба “От оръжието към плуга“Изложбата "От оръжието към плуга" посветена на деня на освобождението бе представена на жителите и гостите на Казанлък. Включваща 30 табла , тя показва богат снимков и документален материал за  живота на опълченците след Освобождението, след кат....

продължава>

 

Казанлъчани предпочитат ръчно изработени мартенициПъстри витрини с мартеници предвещават пролетния дух в Казанлък. Десетки търговци вече са изложили своите творения, които са изработвали през цяла година, на площад „Севтополис“ и в други части на града.

продължава>

 

123 години от рождението на своя патрон отбелязаха НУПИД „Дечко Узунов“


В деня, в който се навършват 123 години от рождението на художника Дечко Узунов, Националното училище по пластични изкуства и дизайн носещо името на великия творец наградиха победители от Националния конкурс за детска рисунка „Наследниците на Дечко У....

продължава>

 

НИМ ще представи ценен тракийски нагръдник открит край Казанлък


Националният исторически музей ще представи изключително ценния, позлатен тракийски нагръдник, открит при археологическото проучване на „Цвяткова“ могила, некропол „Косматките“ в община Казанлък.  Той ще бъде представен пред широката публика на ....

продължава>

 

Експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ вече е в Казанлък


Жителите и гостите на Казанлък могат да разгледат експозицията „Васил Левски – Апостола на българската свобода“, която вече е подредена на външната витрина на Галерия „Иван Милев“ в Културно-информационния център на ул.“Искра“ 4. Изложените постери с....

продължава>

 

"Пощенска кутия за приказки" в Казанлък

С много смях и забавни истории се изпълни сцената на общински театър „Любомир Кабакчиев“, на която гостуваха „Пощенска кутия за приказки“. А Казанлъшката публика имаше възможността да се наслади на текстове на млади български автори.

продължава>

 

163 години от рождението на Недьо Гюдюлев163 години от рождението на видния възрожденец, учител и опълченец Недьо Иванов Гюдюлев отбелязват гражданите на град Крън на 15-ти февруари. Всички желаещи могат да поднесат цветя и да се поклонят пред паметната плоча, поставена на родната му къща в....

продължава>

 

Художникът Румен Петков откри самостоятелната си изложба „Срещи“В новата му изложба „Срещи“, с която публиката има възможност да се срещне, са представени творби създадени през отминалата пандемична година.

продължава>

 

Шипченци създадоха ретро албум по случай Трифон ЗарезанЕдин  от най- старите и почитани празници в Шипка е Трифон Зарезан. Стари жители на градчето още разказват, че е имало години,  в които се е изпивало над един тон червено вино.  

продължава>

 

15-то надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" ще се състои в Казанлък през май 2022г.15-то надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" ще се състои в Казанлък през май 2022г. То е част от традиционният Празник на розата всяка година.

продължава>

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: