Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Лиляна Павлова: Управляващите връщат България към планова икономика и диктатура

-          Като бивш министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и сега депутат от ГЕРБ, член на комисията за регионално развитие с какво не сте съгласна от действията на правителството на Орешарски?

 

-          Може би като едно въвеждащо изречение бих казала, казвала съм го и преди и от действията, които виждаме към днешна дата, правителството имаше претенциите да е програмно и да е експертно. Но в действителност виждаме, че действията не са експертни, програмата е обща, пожелателна и в бъдеще време. Това е най-общото, което имаме да кажем. Но за да не съм голословна ще посоча няколко примера. Започвайки от социалната политика – чудесно е, че се дадоха средства за хората с най-ниски пенсии допълнителни добавки за Коледа и се увеличиха пенсиите с 2 – 3 лева, но това няма да реши проблема в системата на пенсионното осигуряване. Напротив замразяването на реформата точно тази година изглежда по-скоро пополистска мярка и като мярка, която е по-скоро отлагане за година време, защото очевидно си дават сметка, че трябва да се подготвят за избори през 2015г. По-скоро това е предизборна мярка, която обаче може да взриви пенсионната система, защото и увеличенията и замразяванията на реформата води само до едно – до това, че все повече работещи трябва да издържат все повече пенсионери, а пък младите хора бягат. И в един момент ще се окаже, че няма да има кой да работи, да се плащат пенсиите.

Видях и идеята за насилствено пенсионирване, нещо което беше променено по наше време и аз мисля, че повече хора трябва да остават в система да работят, отколкото да се пенсионирват. Но ситуацията в пенсионната система не е единственият проблем на правителството. То продължава да работи на заем. Постоянното взимане на нови и нови заеми и крепейки се на ръба е много опасно. Тази политика на заем отново ще доведе до загробване на бъдещите поколения и нашите деца и внуци ще трябва да плащат за това. Прекалено с лека ръка се вземат тези заеми и не само това. След като се вземат, трябва да се плащат наложащи нужди, а те се харчат по един изключително непрозрачен и по нецелесъобразен начин. Вместо като в една нормално функционираща икономика, каквато очевидно няма да имаме скоро време, предприятията, които са неефективни, не функционират добре, вместо да се национализират, се приватизират други или се тушират други временно и  то с пари за някакви 6 месеца, за да се тушира напрежението. Но това означава, че то ще взриви системата и не само, че много хора ще останат без работа, но се и загробват дружествата. Да се говорим за сектор енергетика и за изкуственото намаление на цената на електроенергията. Това мисля, че е най-голямата бомба, която заложиха управляващите, защото изкуствено задържане и намаляване на тока е за сметка на задълженията на НЕК, които вече са милиарди. НЕК не инвестира в обновяване на  системата, което означава, че тя не отговаря на изискванията и тези, които произвеждат най-евтиния ток АЕЦ „Козлодуй” няма да могат да инвестират в своето технологично обновяване, каквото се изисква и накрая ще се окаже, че ще си купуваме само от скъпия ток и в резултат на това цената на тока през 2015 – 2016г. цената на тока ще се покачи минимум с 30 процента. Това го казват специалистите не го казвам аз. И това нещо много опасно, което се случва. Има много примери, но това са бих казала основните сектори, които виждаме.

 

-          Казахте, че правителството работи на заем. Знаете ли за какво точно са похарчени парите от дълга теглен през 2013г. Премиерът Орешарски в предаване на Коритаров каза, че няма нищо страшно в това да се теглят заеми. Така ли е?

-          Трябва да кажем, че по принцип няма нищо лошо в това да вземаш дълг, но да е ясно защо го взимаш и как ще го плащаш. Едно семейство взима ли заем, ако не знае как ще го плаща? Така би следвало и да е с държавата. Да се върнем миналата година януари месец, когато стана големият проблем с предварителното изплащане на зърнопроизводителите, за които ние изтеглихме заем. Тогава те казаха, че това е недопустимо, невъзможно.  Да се върнем на заемите. Това което видяхме, е че те се наляха в Южен поток, за което нямаше да се дават пари, а всъщност с парите от заема се увеличи капитала на дружеството на Южен поток по необясними причини, които до сега не са разбираеми. Другото обяснение за заема беше, че покриват стари заеми на ГЕРБ. Но те си бяха покрити, защото Европейската комисия покри средствата. Говорим за едно непрозрачно харчене на тези пари. Освен, че работят на инат и на заем, те управляват и непрозрачно.

-          Казахте, че правителството на Орешарски управлява на инат и на заем и че управляващите връщат България към планова икономика и диктатура. Взеха ли си поука управляващите или продължават в същия дух?

-          Със сигурност не са си взели поука, защото именно плановата икономика е тази, която удържавява предприятия видимо, че са фалирали, видимо че няма живот в тях, те се изкупуват от държавата на добра цена. Ако това предприятие има толкова много задължения, то значи че е много изгодно на собственика да загроби предприятието, да дойде добрата държава, та да го спасява, да му плати някои лев и да му го откупи, да остави работниците да работят. Не зная къде го има това. За мен лично го казвам, управляващите не са си взели никаква поука, за съжаление не говорим тук за злорадстване, това са фактите.  Министърът на икономиката се занимава само с енергетика и се е превърнал в един енергиен пощальон.

-          Прогнозирахте, че 2014г. ще бъде нулева година от гледна точка на парите от ЕС. До какво ще доведе това?

-          Ние чуваме оправданията на правителството, че аргументите ни не бяха приети и ние за това нищо не сме направили. Аргументите са приети през месец декември, те са ясни, нищо ново в тях по-различно не е прието. Правителството трябваше да е по-добре подготвено  и да е по-напред във времето. Виждаме, че се разменят някакви документи, но гледайки коментарите, които идват от европейските комисии, е че те до лятото ще се занимават с Оперативните програми, което означава, че чак на есен реално ще може да се кандидатства с проекти. Всички знаем, че като се обяви един проект той изисква време, което означава, че 2014г. реално приключва. Тепърва 2015г. ще се сключват договори и докато се проведат търговете може да се окаже, че и две години ще са нулеви, ако се работи с тези темпове, което не е добре.

-          Какво се случва с проекта за тунела под Шипка?

-          Вие знаете много добре, че се опитаха да се спре обхода около Габрово, като етап 2 от тунела. За сега е потвърдено и от двамата министри на транспорта и регионалното развитие, че тунелът ще остане като приоритет в Оперативна програма. Междувременно изтече информация, че ще го дадат на китайски инвеститори, което е много неизгодно за България. Това не трябва да се допуска, защото това ще означава, че ще е платено. Ще се отнеме много време, защото е на принципа е различен и ще трябва да си плащаме такса за преминаване. Не считам, че това е добър вариант и не бива да го позволяваме. Етап 3 никой не го заложи, той обхваща обходния път за Казанлък. Всичко е спряно и нищо не е предвидено да се извършва по програмите поне в този момент.

- В и К – сектор. Предвижда ли се синхронизиране на законодателството в тази област. Например дали Министерството на регионалното развитие е работило по промяната на Наредба 4 за водоснабдяването на населението (2004 г.), нейното синхронизиране със Закона за водите (2009 г.) и Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Какви антимонополни законодателни мерки предвижда ГЕРБ за В и К  дружествата.

- Със сигурност във водния сектор има какво да се работи в законодателството. Там преди всичко са непбходими реформи, добър мениджмънт и управление на активите. Именно затова през лятото внесохме законопроект за промяна на Закона за водите, в който е влючена тази реформа във В и К сектора и за язовирите. Законопроекта беше отхвърлен само защото е предложен от опозицията. По време на нашето управление стартира един голям проект. Направихме стратегията за водно развитие, мастер плановете и други документи които се изискваха за новият програмен период. Там изрично е записано че е необходимо укропняване на В и К дружествата. Сега чакаме закон, който не предвижда укропняване на дружествата. Това според заместник - министъра на регионакното развитие ще доведе до увеличение на цената на водата с 20%. Ако не се направят реформите в сектора, няма инвестиции това ще е резултатът за българските граждани. Ще видим какво ще стане нататък, но за сега само много приказки от управляващите, но малко дела

-          Какво е вашето мнение по въпроса за обединение с  Реформаторския блок и как това се приема от членове и симпатизантите на ГЕРБ?

Трябва да кажа, че не зная от къде идват тези концепции за обединение на Реформаторския блок с ГЕРБ, тъй като такива разговори не са водени и въобще такива заявки не е имало. Това, което го има като дискусия, като дебат, като партии в дясно и като членове на Европейската народна партия е обединение около идеята за оставка на правителството. Само в тази посока.  Категорично заявявам, че коалиционно споразумение с друга партия няма да има, напротив работим за самостоятелно явяване на изборите. А след това в името за по-доброто на държавата може да се достигнат конкретни общи позиции.

Кристалина Вълчева

Димир Говедаров

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: