Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Оригиналите на Севт в Япония, копията - тук

 Почти цялото съкровище на Севт Трети, открито преди три години в могилата Голяма косматка край Шипка ще пътува за голяма обиколка в Япония в рамките на година и половина. Първата експозиция се открива в Страната на изгряващото слънце на 6-ти септември в Токио.

За да не остане празен казанлъшкия трезор спешно музейната управа изготвя копия на пътуващите експонати. Дубликатите на експонатите са нужни заради пътуването на оригиналите в голяма изложба в Япония. Музейната управа вече е поръчала 400 грама сребро, както и нужното количество злато за направа на дубликати на сребърната каничка на Севт Трети, киликса, конските муниции и други. Златният тракийски венец остава в казанлъшкия музей, японците няма да могат да се наслаждават на оригинала. Заради опасността от повреди той ,както и сребърната мида няма да пътуват за Страната на изгряващото слънце. Тазгодишното археологическо лято за музейните работници от Казанлък ще е на два етапа: проучвания на тракийски могили и сондаж на Голямата Косматка.Археолози и историци очакват там поредната траколожка сензация- да открият съоръжение над надгробната камера.
За него се очаква през сетмември в Долината на тракийските царе да пристигне археологът д-р Георги Китов. 50 хиляди лева са заделили от музея за начало на проучванията.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж