Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Младежки обмен във Франция

От 30.11 до 09.12 се проведе младежки обмен „Активно гражданство“ във Франция, Ерсе (близо до Тулуза). В него взеха участие  държавите-Франция, България, Естония, Румъния, Полша, Португалия, Бразилия и Русия. Петимата представители на България бяха от МЦР-Взаимопомощ. Основната идея на обмена беше да се популяризират различни инициативи, организирани в отделните държави по темата на обмена. Българската група представи напоследък появилите се граждански активности срещу  и за правителството на страната ни, като румънската група също даде подобен пример с протест срещу използването на определени ресурси на държавата им, с което гражданите не са съгласни и което е довело до спиране на проекта за това. Анализирайки ситуацията в България останалите държави обясниха, че никоя от тях не знае какво се случва в нашата, а румънските младежи обясниха, че в тяхната държава част от политиците, които са злоупотребили с властта си вече са в затвора, което е повлияло на останалите, които в момента управляват.
Участниците имаха възможност да се запознаят с различни техники на рекламата и анти-рекламата чрез билбордове, които те самите направиха. Посещение на приют беше организирано в Тулуза, като в него живеят хора, които няма къде да отидат. Оказа се, че Франция има много социална политика и ако нямаш финансови средства можеш да живееш спокойно, като държавата ти осигурява дори здравна помощ. „В приюта, който посетихме живеят 60 души, като половината от тях са българи“-разказва Мария Славова, лидер на българската група в проекта.
Младежите имаха възможност да се научат и на техника за записване на радио предаване, като те самите участваха в него и определиха темите му, като посетиха и радиото, в което пуснаха създадения от тях материал.
Българската група представи страната ни чрез интеркултурна вечер, като сготви традиционни български ястия, научи новите си приятели на български танци, а черешката на тортата беше презентацията, в която се разказваше за всички градове от България, както и за града на розите, който беше представен, като сърцето на страната ни. Всички участници получиха и подаръци от българската група-традиционни мускали, картички, магнити от Казанлък и пътеводители за България, като трябваше и да отговарят на въпроси, свързани със страната ни, поставени като късметчета в българската баница. За учудване на участниците от държавата ни, голяма част от младежите знаеха достатъчно за родината ни, дори кога е основана, а след края на цялата презентация по-голямата част от тях бяха на мнение, че задължително трябва да ни посетят.
Тази година МЦР-Взаимопомощ участва в младежки обмени, семинари и тренировъчни курсове по програма „Младежта в действие“ в Полша, Кипър, Естония, Словакия, Италия, Словения, България и Франция. Всеки на възраст от 18 до 25 години, който има желание да обмени култура  и да посети друга държава може да се свърже с организацията на следния е-майл адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: