Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Напрежението в Казанлък за предстоящите избори в събота расте

В събота на 21-и юни предстои казанлъчани да излязат и направят своя избор за общински съветници, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново .
По неофициална информация цените за глас са различни. Те варират от 20 до 100 лева, като за един глас най-често се заплаща сумата от 50 лева. Схемите за купуване са различни на различните политически сили. Всички лидери на партии и коалиции твърдят, че не купуват гласове. В публичното пространство се говори за купуване на гласове, не само на хората от малцинствата, но и на други казанлъчани. Различни са мотивите на хората да продадат евентуално своя глас. Много от тях коментират, че е по-важно да напълнят хладилника си, отколкото да изразят гражданската си позиция, тъй като, по думите им, някои кандидати влизат в Общинския съвет и повечето от тях защитават комерсиални цели, своите лични интереси.
В публичното пространство се коментира също, че повечето политически сили организират така наречените десетници или иначе казано – един човек, който намира още 10, 20 или 30 и повече хора и спрямо броя на хората, му се заплащат пари. На такъв човек някои партии заплащат 10 лева, други по-малко – 5 лева на човек, обещал да гласува за съответната партия. Пак по неофициална информация, тъй като нищо от по-горе казанoто не е официално оповестено в медийното пространство, полицията или в ОИК, реално се дават и повече пари.

В медиите нашумя и въпросът, за това, че една от политическите партии, „купува”, но не е доказано, гласове чрез така наречените заявки за съпричастност и граждански договори за застъпници. Допитвайки се до юристи, от юридическа гледна точка, тези договори и заявки са юридически издържани. В заявката за съпричастност, освен изискуемите адрес, ЕГН и име на съпричастника се описва и програмата на партията и това какво ще защитава тя, както има и информация за общинските съветници, които се кандидатират. В заявката за съпричастност е изписан и номерът на бюлетината, както и името на партията. Гражданските договори са договори за застъпници.
Друг момент от темата за купуването на гласове е този, че в много от селата в община Казанлък, когато отидат служители, наети за лепене на предизборни агитационни материали на няколко партии, тези служители биват питани колко предлагат и от коя партия са. Такъв е случаят в село Бузовград, например, където такива въпроси са задавани предимно от ромско население. Коментира се и друг момент, че хората от малцинствата не знаят за кого ще гласуват, но им е предложена сума пари за някоя политическа сила. Никой от хората, на които се предлага да им бъде купен гласа, не казват кой им дава пари или кой е обещал да им даде пари.Оказва се, че тези хора дори не познават кандидата, но са чули името на лидера на партията, и казват: „Той дава толкова, Вие колко давате?” Тук се наблюдава един момент, в който самите хора започват да търсят да им бъде купен гласа на възможно по-висока цена. Може би, защото хората все повече не вярват в честността на изборите, може би, защото се вдигнаха много цените, заплатите не се увеличиха значително, за да не се усети инфлацията. Някои хора, поне, такъв мотив посочват, да им се купи гласът.
По неофициална информация, открито в Казанлък гласове се купуват в ромската махала, в кварталите, на центъра, дори само на площад „Севтополис”. Различните партии имат различни системи, по които работят. За тази цел полицията съобщи, че ще бъдат създадени мобилни екипи, които в петък на 20-ти и в събота на 21-ви, когато се изборите, ще реагират на сигнали за купуване на гласове. Тук е моментът да призова всички граждани, които имат информация за това къде и кой предлага пари и купува гласове, да сигнализира на органите на реда, за да се предотвратят корупционните практики. Телефоните ще бъдат обявени малко по-късно днес или утре. Молбата на органите на реда е да не се дават фалшиви сигнали и група полицаи вместо да отидат на реален сигнал, да бъдат наблюдавани от недобросъвестни лица колко бързо ще реагират и какво ще направят.
Така или иначе по неофициална информация гласове в Казанлък се купуват, но това не се прави от лидерите на партиите. Не. Всички те си имат хора, които си имат техните хора и така се образува една пирамидална структура, в която този, който е на върха печели най-много, но така или иначе всеки се облагодетелства. Гаранция за това, дали гласоподавателят ще гласува за тази партия, от която е взел пари, или предстои да вземе останалата част от парите, няма.
Отново по неофициална информация, в много от случаите се посочва, че при даване на висока цена от порядъка от 100 лева, бюлетината трябва да бъде снимана. Дали това ще бъде възможно или не, времето ще покаже.
Много от лидерите на партии и пристигналите в Казанлък народни представители дадоха вече своите пресконференции, като изразиха своето становище, че никой не може да бъде сигурен, дали гласоподавателят ще гласува за тази партия, от която получава, например, пари.
На една от пресконференциите Емил Кошлуков заяви, че след като човек е решил да вземе пари, нека да гласува за всяка друга партия, но не и за тази, от която получава парите.
Лидерът на ФАГО Кирил Вътев, заяви че как е възможно да се купуват гласове, при положение, че не можеш да си сигурен, дали човек ще гласува за твоята партия.
Яне Янев заяви, че в всички заведения около секциите трябва да се проверяват и да се следи кой какво прави там в деня на изборите.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че тройната коалиция е тази, която не иска да докаже купуването на гласове. „Това, което очакваме е хората да гласуват, независимо кой за коя политическа формация или листа. Това е единственият начин да се противопоставим на масовото купуване на гласове, което е обидно за Казанлък. Трябва всеки един да изрази активната си гражданска позиция и всеки да се възползва от конституционното си право”, заяви Цветан Цветанов в Казанлък.
Други изразиха становището си, че трябва да доминира мажоритарният елемент, което ще елиминира купуването на гласове.
Остава надеждата полицията да реагира достатъчно адекватно на сигнали за купуване на гласове, ОИК също, както и прокуратурата да си свършат работата. Ако има заловени лица и се докаже, че са купували гласове, да понесат наказанието си.

Деница ГЕОРГИЕВА| радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: