Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Шестима доброволци от цяла България взеха участие в проект „Time Banking”

Шестима доброволци от цяла България, бяха изпратени  в Италия от Младежки център за развитие-Взаимопомощ на младежки обмен по програма „Младежта в действие” на ЕК. 5 момичета и едно момче взеха участие в международен проект наречен „Time Banking” от 8 до 19 септември 2013 г.

Самото име на проекта няма еквивалент на български език, но след като обясним какво представлява той, всеки би могъл да го назове със собствени думи. Идеята на проекта изцяло съвпада с основната на организацията ни- Взаимопомощ. Присъстваха представители на 5 страни от ЕС, като домакини бяха 5 страхотни младежи от Болоня и Южна Италия, шведска неправителствена организация, която има опит с такива проекти и имаха за цел да запалят и другите нации по тази дейност. Полша и Унгария също се отчетоха подобаващо. Всички държави имаха за задача да направят работилници- в рамките на 3 часа всеки ден една държава показваше в своята работилница дадени умения  и обучаваше наблюдаващите ги на занаятите им.

„Италия ни научи как да правим паста, Унгария ни показваше как се играят техните фолклорни танци, Швеция ни научи на много интересни игри-както за малки, така и за големи. Ние, българите, научихме нашите приятели как се прави домашно кисело мляко и баница, както и как се играе българско право хоро. Заниманията, които имахме, целяха да социализират всички участници и да знаем, че ние всички сме една група. Беше доста интересно, когато си говорехме всеки чуваше по някоя позната дума в езика си, която принадлежеше на друг език и тълкувахме кое какво означава и стигнахме до извода, че колкото и да е отдалечена дадена страна от друга, ние всички имаме много общо.” Това разказа Елена Димитрова, лидер на българската група и координатор на Взаимопомощ за гр. Пловдив.

Проектът имаше за цел да разпространи идеята прави добро, с добро ще ти се отплатят, тъй като в днешно време все повече хора по цял свят се нуждаят от някого, който да им подаде ръка. С една дума-връщане към стария принцип-когато не е имало пари, а хората са плащали чрез свои изделия и труд, с тази разлика, че в този проект представителите на държавите учиха другите на това, което те умеят.

Един от най-прекрасните спомени, които  участниците ще запазят е играта, която имаха в Болоня-Лов на съкровища. Болоня е старинен град, великолепен с архитерктурата и романтиката си, а задача беше да откриват по нещо значително и известно за самия град и традициите му-сами, без карта-само с езика, на който говореха и много усмивки и чар. Участниците се запознаха случайно с безброй италианци, китайци, американци и хора от цял свят, решили да опитат от живота на Болоня и всички до един усмихнати и привлечени от чара на Италия.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: