Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък: малко жалби, много анонимки

Само две са постъплите официалножалбив ОИК-Казанлък за нарушения на правилата на предизборната агитация.

Това съобщиха от ОИК в града. Четири дни преди поредните местни избори за избор на Общински съвет, в ОИК в Казанлък официалните сигнали са малко, за сметка на многото анонимни обаждания за различни нарушения на правилата за водене на предизборна агитация. Двете подадени жалби са от миналата седмица. Първата е от лидера на “Новото време” Камелия Тренева за поставени неправомерни предизборни агитационни материали на частен дом на улица “Кирил и Методий “ №3 . Плакатът, срещу който Тренева се жали в ОИК е на Народняшка земеделска партия. Другата жалба е от председателя на Предизборния щаб на ГЕРБ Пенко Говедаров . Той сезира ОИК за рекламен автобус на НДСВ, който дни наред стои на площадката пред Общината, която е публична общинска собственост. Жалбата на Говедаров е подписана и от Иван Кьосев - лидер на ГЕРБ в Казанлък. След взетите мерки отстрана на ОИК партийният автобус напуска площадката и вече няколко дни обикаля града. До момента нито една политическа партия или кандидат за съветник, не е сезирал ОИК и за предизборния транспарант на НДСВ, поставен миналата неделя във фоайето на градския музей, публична общинска собственост. По въпроса не се е самосезирала и ОИК. До четвъртък 19 часа продължава регистрацията на застъпници на 27-те партии, коалиции и кандидати в местните избори тази събота.


 

Федерация активно гражданско общество е сключила около 20-30 граждански договора с български граждани от община Казанлък за извършване на агитационна работа в хода на изборите. Договорите предвиждат и беседи с граждани.

Разпространените в различни издания копия на гражданските договори са факт и аз не виждам нищо притеснително в това, заяви потърсен за коментар от “Дарик” казанлъшкият бизнесмен Денислав Сербезов, неформален местен лидер на ФАГО.

Сербезов е и кандидат за общински съветник от листата на ФАГО .

Според подписаните граждански договори всеки един от съгласилите се да работят в предизборната кампания на ФАГО като разпространители и агитатори на идеите на Федерацията и занимаващи се с рекламната кампания, щял да получи по 150 лева.

Срокът на гражданските договори е 16 дни, считано от 3-ти до 19-ти юни, когато е последният ден от предизборната кампания за нов общински съвет в Казанлък.
При постигане на добри резултати в гражданските договори на ФАГО са предвидени поощрителни бонуси.

До трима съветника в новия общински съвет бонусът за всички работещи на граждански договори в кампанията е 30 лева, от 3 –ма до 7-съветника – бонусът е удвоен, и торен над 7-съветника.

Бонусите ще се изплащат заедно с възнаграждението договорено в гражданските договори.

Паралелно с това в листовки на формацията се попълват и заявления за съпричастност, които били начин да си преброят симпатизантите, каза още Сербезов.
Пред Дарик” той заяви, че не се притеснява от обвинения, че подобни договори са скрита и интелигентна форма на купуване на гласове, тъй като те били за конкретна работа и съгласувани с най- добрите юристи от Казанлък.

На въпроса относно това кой и какви беседи изнася сред гражданите по квартали, каквото е разпределението на наетите по гражданските договори, Сербезов заяви: това са наши симпатизанти, тъй като ФАГО няма членове. Наетите от нас лица разясняват политиката на формацията ни и мотивите да участваме в местната власт.
По-рано днес на пресконференция в Казанлък националният лидер на ФАГО Кирил Вътев определи като “удобно” твърдението на политиците по отношение на новите формации, че купуват гласове на изборите в Казанлък.

Старите политически формации се притесняват от мажоритарните елементи в изборите и абсолютно безпредметно раздухвали тезата за купуването на гласове.
На предстоящите местни избори за нов общински съвет в Казанлък тази събота , 21-ви юни, ФАГО участва с пълна листа от 37 кандидати за съветници. Пет съветнически места спечели формацията на касираните през март тази година от ВАС избори за местен съвет, проведени през октомври миналата година.
Амбицията на тези, според лидера Денислав Сербезов е да удвоят октомврийския си резултат.

Юристи от Казанлък , потърсени късно тази вечер за коментар за “Дарик” заявиха, че гражданските договори на ФАГО са "твърде смели и на ръба на закона".
Междувременно стана ясно, че обявената за утре преди обед в Стара Загора пресконференция на ФАГО се отменя. Не са посочени мотиви затова.
 

Деляна Бобева http://www.dariknews.bg/

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: