Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Интервю с изпълнителния директор на “Арсенал” Николай Ибушев

Господин Ибушев, в последните няколко седмици в “Арсенал” и в Казанлък се разпространяват различни слухове и версии за бъдещето на фирмата,  която от миналата есен на практика е 100% частна собственост, след като бе изкупена и 35%-та  държавна собственост в нея.  Чертаят се различни сценарии, кой от кой по-зловещ. Каква е истината? Ще се продава ли фирмата, ще се затваря ли?


Хората си говорят и ме разсмиват. И всичко - дотам. Като изпълнителен директор на фирмата, ще кажа само, че няма никакви, ама никакви промени в ръководството и  статута на фирмата, нито в моите намерения или планове. Няма да продавам, нито пък имам намерение да  правя каквито и да било промени в  статута или в ръководството. И, честно казано, недоумявам... не, това е слаба дума, кой, с каква цел разпространява всичко това и защо  се влага толкова много, дори обществена, енергия в робуването на слухове. Не сме спрели да работим, аз и екипът ми. “Арсенал” е марка с име, с авторитет в света и всякакви злоупотреби или слухове могат само да й навредят. Когато има нещо, което е важно и касае хората, които работят във фирмата, ще бъде оповестено. Нищо не се е променило, работим здраво по нови договори. Както казва една стара приказка: “Кучетата си лаят, керванът си върви”.

Говори се упорито, че “Арсенал” ще има нов изпълнителен директор в лицето на Петър Манджуков. Как да разчитаме това?
Абсурден слух и нищо повече. Пореден слух от графата “градски фолклор”, без който не можем. Учудващо е, че хората отделят страшно много време, енергия  и внимание на слухове, вместо да се концентрират върху преките си задачи и да се опитат да са с нещо полезни - било то на  своя живот или на фирмата, за която работят. Препоръчвам на всички да не се занимават със слухове за “Арсенал” или по мой адрес. Това не води  до ползи за никого и е излишно губене на време.

Спрягат името Ви и марката “Арсенал” и като потенциален купувач или поне претендент за купувач и на „ВМЗ“ - Сопот. Нещо повече, само преди дни бе оповестено, че срокът за подаване на оферти за кандидат-купувачите се удължава с две седмици. Имате ли подобни интереси?
По този въпрос аз съм казал моето мнение преди време. Ако трябва да обобщя, оръжейната индустрия е специфична индустрия. За нея са нужни много други качества, освен качествата на добрия мениджър. „ВМЗ” - Сопот е бил и е наш добър партньор, надявам се такъв да остане и в бъдеще. Искрено желая този комплекс да се развива, защото притежава уникални специалисти.

В началото на февруари, след среща между Вас, областния управител и кмета на Казанлък, породена от февруарските отпуски на арсеналци, Вие заявихте, че добри новини за “Арсенал” могат да се очакват след май. Май мина. Докъде стигна работата по добрите новини?
Казвал съм го и пак ще го кажа, с риск повторението да стане досадно, но такава е ситуацията. Световната криза при нас пристигна по-бавно. Отразява се година-две по-късно и кризата е поне две години, заради спецификата и циклите на договаряне, на самото производство, сроковете за военните бюджети на държавите. И докато някои производства, сфери на индустрията вече поемат глътка въздух, при нас ситуацията все още е трудна.  Военните бюджети на държавите са по-свити от предишни години, съответно и поръчките са по-малко и по-малки. Конкуренцията в бранша е жестока. Въпреки това ние си оставаме предпочитана марка, имаме нашите пазари и позиции, аз лично разчитам на добрия развой в резултат на поредицата  срещи, разговори и търгове. Повече от успешно бе и представянето ни на световните изложения и панаири за фирмите от отбранителната промишленост, има интерес към нас, работим по конкретните намерения и поръчки. В бизнеса празно пространство няма. Има и сериозни индикации за интерес към нас. За съжалание, летните трудности продължават. Оптимист съм, че ще се справим, дори ако трябва  и с повече или по-малко непопулярни  действия.

Важен въпрос, към днешна дата, за работещите във фирмата е дали се очаква нова оптимизация на персонала?
Към днешна дата този въпрос не е актуален. В момента  около 30% от персонала на “Арсенал”, който не е натоварен с конкретна поръчка и на практика няма работа, е в отпуск - платен или неплатен - за тази част от хората, които вече са ползвали платения си отпуск. В цифрово изражение нещата с отпуските изглеждат така: до средата на септември около 11% от арсеналци са в неплатен отпуск, 20% ползват своя платен отпуск, останалите 69% от състава на фирмата са на работа.

На финала, ако разрешите, и личен въпрос: как сте със здравето, възстановявате ли се вече? Кога да Ви очакваме отново постоянно във фирмата?
Слава Богу и благодарение на лекарите проф. Генчо Начев и  д-р Бойчо Бойчев, възстановяването ми след тежката операция  върви добре. Това, че не присъствам ежедневно в кабинета си, не означава, че съм встрани от “Арсенал”. С радост и задоволство ще кажа, че може да ми се завижда: заради страхотния  екип от мениджъри и колеги, които имам край себе си и благодарение на които се справяме, особено в трудни моменти като този.  Японците считат, че когато  работата  върви при отсъствието на големия шеф, това означава, че е създал страхотен екип, който движи  нещата дори в негово отсъствие. Гордея се с хората от  мениджърския  екип на “Арсенал”  и “Арсенал 2000”. Доверието между нас е онова, което ме кара да съм спокоен за бъдещето на фирмата. Колкото до пълното ми възстановяване, надявам се до 6 или до 9 месеца, така е според лекарите, нещата вече да са си на мястото и да поема отново на пълни обороти арсеналското ежедневие, което, уверявам ви, никак не е леко. Няма да крия, липсва ми динамиката в работата, усещането, че създаваш работа за толкова много хора, което е колкото  отговорно, толкова и приятно усещане.  Аз съм оптимист по природа  и живея с надежда, че най-хубавото тепърва предстои.

Деляна Бобева

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: