Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Проект „Хроника на Цариците”


 Царица Роза,  красивото живо въплъщение  “Роза дамасцена мили“ има вече дълга  история. Но паметта за нея  не е достатъчно трайна и фактите и образите от историята постепенно потъват в маранята на забравата. От 44 години градът на розите дава символичната власт над красотата на една девойка, за да  чества чрез нея традицията на миналото и надеждите на бъдещето, да й се радва и да се гордее чрез нея със своите дъщери.


Но годината на царстване отминава, а заедно с нея и спомените. Така днес освен самите царици-рози, техните семейства, приятели и съученици, малцина помнят имената и  ролята им на повелителки на най-съвършенното цвете. А кадрите от церемонията и радостта, от празника остават затворени между страниците на семейните албуми.

Затова в навечерието на 110-годишнината на празника на розата Община Казанлък и Царица Роза 2012 Нели Славова, инициират кампания за създаване на „Хроника на Царица Роза“.

В хрониката ще бъдат събрани и снимките, имената и  историите на момичета, с които нашият град се е гордял година след година, които са били неговото красиво лице.

В хрониката  ще бъде  възстановен спомените за всички  красиви девойки, носили короната, ще бъдат  бъдат събрани спомените им за града и хората през тези години, за променените и непроменени неща, за сбъднати и несбъднати мечти,  за поуките и пожеланията им към  бъдещите царици.   

Кампанията цели да открие всички Царици на розата и да разкаже за тях.

През 2013 година предстои да бъде отбелязана 110-та годишнина на  Празника на розата в Казанлък. Част от честването ще бъде представянето на „Хрониката на Царица Роза“, а за да се реализира тази идея и е  важно тя да бъде споделена  и подкрепена от всички казанлъчани.

Напишете за вашата Царица-Роза: ваша приятелка или братовчедка, ваша близка или дори  съпруга?Изпратете снимки, за да  влезе отново във виртуалната коронационна зала.  

Нека заедно напишем  хрониката на нашата традиция: на имейл адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

На електронната поща очакваме спомени на цариците, на техни близки, снимки, видеоматериали и всичко, достойно за „Хрониката“, част от историята на Казанлък.

Юлия Младенова
"Връзки с обществеността"
Община Казанлък
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: