Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Галина Стоянова: Казанлък събра целия свят

 Галина Стоянова: Казанлък събра целия свят и представителствата на всички, които знаят историята на розата

Фокус: Кои са основните акценти в Празника на розата тази година?
Галина Стоянова:
Тазгодишният Празник на розата има една важна кауза, с която фестивалът е различен. Първо той е по-дълъг – 4 седмици, от 19 май до 24 юни и е под надслова „Да създадем нов музей на националния символ – розата”, тъй като Музеят на розата в Казанлък сега се намира в едно доста неприветливо място.

Това е каузата, зад която застанаха и президентът на Републиката, и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министър Томислав Дончев. Получаваме все по-голяма и по-голяма подкрепа, включително и днес на празника.

Фокус: Кои бяха официалните гости, които дойдоха в града?
Галина Стоянова:
Днес ни гостуваха председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министърът по европейските фондове г-н Томислав Дончев, както и представител на Европейската комисия, ръководителят на отдела за България, представител на президентството в лицето на проф. Топалов, съветник на президента, народните представители от старозагорския избирателен район, много гости от Япония, Китай, Саудитска арабия, Естонската национална телевизия, Катарската национална телевизия. Казанлък наистина събра целия свят и представителствата на всички, които знаят историята на розата.

Фокус: Как премина тяхното посещение? На какви прояви присъстваха?
Галина Стоянова:
Присъстваха днес на традиционния розобер в розовите градини, който беше направен от нашите фолклорни състави, след което посетихме Музея на розата, където те се запознаха с неговите експонати и възможността да се търси друго място за музея, след което бяха част от карнавалното шествие и присъстваха на концертите на площада в Казанлък. Празниците продължават. В следващата седмица предстои да изберем Царица на Долината на розите, която се избира от всички общини, в които се извършва розобер и розопреработване. След това ще има един много красив концерт на Стенли Джордан, един от най-известните световни китаристи. Ще присъства посланикът на Съединените американски щати, а днес беше почти целия дипломатически корпус в Казанлък.

Фокус: Какъв е интересът тази година към празника, когато хората имат възможността да посетят града в удобно за тях време през четирите седмици, а не са ограничени само в рамките на 3 дни, както е било преди?
Галина Стоянова:
Тази година наистина присъствието на туристите и на гостите е изключително голямо. Ние тепърва ще направим анализ на посещението на кулминацията на фестивала, но впечатлението е, че наистина тази година Казанлък е посетен от всички възможни кътчета на света, като туристи, гости, както и организирани групи, които се водят от туроператорите.

Фокус: Какъв е размерът на средствата, които трябва да бъдат събрани, за да има Музеят на розата нова сграда?
Галина Стоянова:
Проектът, който сме подготвили, излиза около 1 млн. евро, за което министър Томислав Дончев каза, че е една напълно реалистична и постижима цел, предвид това, че в европейските фондове наистина до края на този програмен период може би ще останат остатъчни средства по оперативните програми и при наличието на техническа готовност от наша страна той ще съдейства средствата да се намерят.

Фокус: Как реагират гражданите на Казанлък на инициативата за създаването на нов Музей на розата? Имат ли желание да се включат?
Галина Стоянова:
Много млади хора подеха инициативата. Най-напред децата от художествената гимназия направиха една великолепна изложба "В името на розата", която ние експонирахме в парламента миналата седмица и с нея те искат да направят тази кауза национална, защото Музеят на розата наистина е национална кауза, на националния символ. След това се включи самата Царица Роза, посланикът на добра воля на Казанлък за тази година, новоизбраната царица, която пое да бъде патрон на тази кауза за всички дни и седмици, в които тя ще пътува по света. Подкрепи ни и президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев. Гражданите усещат, че това е мисия, която е необходима и изпълнима, когато има толкова много съпричастност.

Фокус: Кои бяха най-интересните прояви дотук в Празника на розата и какво предстои до края?
Галина Стоянова:
От 19 май в Казанлък е непрекъсната феерия на изкуството и традициите на българския фолклор, на музиката и изложбите. Гостуваха ни групи като „Булгара”, „Дивинитас”, „Оратница”. Направихме конкурсите за избор на Царица Роза, които бяха едни впечатляващи спектакли, заедно с коронясването на царицата. Днес имахме традиционния розобер, с карнавалното шествие, предстоят да се случат конкурсите за Царица на долината, концертите на Стенли Джордан и още няколко концерта, които ще направят Казанлък впечатляваща столица на изкуството и културата до 24 юни.

Фокус: Какво е новото около Празника на розата тази година?
Галина Стоянова:
Има една много добра новина. Фестивалът на розата е посетен от много делегати от нашите побратимени градове. Казанлък е побратимен с много градове в Япония. Имахме делегация сега от Осака, градът, в който се провежда едно много голямо експо на храните и на хранителната промишленост. То се провежда на всеки 4 години, предстои това да се случи през 2013 г. Там участват повече от 100 000 фирми и се посещава от около 700 000 туристи японци и това експо всяка година има една единствена палата, в която се показват култура и традиции на определена нация. Осака дойдоха и ни поканиха следващата година от 26 април до 6 май, когато тече експото в Япония, Казанлък да гостува в тази палата и да покаже фолклора и традициите на тази палата и да представи България, което е изключително голяма чест за нас.

Христина ТЕОДОСИЕВА Агенция "Фокус"

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: