Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Досегашният закон за допитване до народа не работи, според Иван Гороломов

На пресконференция в Казанлък депутатът от 40-ото Народно събрание Иван Гороломов от БСП представи някои от основните приоритети на комисията по местно самоуправление, Регионална политика и благоустройство и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде кореспондент на радио "Фокус" - Велико Търново .

Гороломов посочи, че се очаква тази седмица в пленарна зала ще влезе законопроектът за регионалното развитие, който по думите на депутата дава основа за балансирано устойчиво развитие на регионите и общините в страната, както и равноправен достъп на общините и регионите до структурните фондове на ЕС.
"По предложение на Яне Янев възникна един много важен въпрос да се задължи кметът на общината към момента на приемане на бюджета на съответната община да е подготвил програма за управление и разпореждане в общинската собственост, като тази програма бъде публикувана на интернет сайта на дадената община. В програмата трябва да се съдържат намеренията на кмета и вижданията му какво през годината, и като цяло през мандата, ще се продава, заменя или ликвидира и т.н.", посочи Гороломов. По неговите думи целта е по-голяма прозрачност и по-сериозен контрол от страна на Общинските съвети. Депутатът допълни, че програмата се предвижда да бъде отворена, като към момента се обсъждат сроковете, в които да се актуализира, тъй като "един мандат винаги е динамичен и не е възможно да планираш за четири година напред", посочи Иван Гороломов и допълни, че в процес на обсъждане е дискутираният въпрос с етажната собственост, и също не по-малко важен – законопроектът за прякото участие на гражданите в управлението. По думите на депутата така ще се замени досегашният закон за допитване до народа, "който виждаме, че не работи и референдумът в Бургас го показа", заяви Гороломов.

 


"Разглеждайки документите по случая "Куйович" и пребиваването му в страната със статут на временно пребиваващ, след това на постоянно пребиваващ, при положение, че веднъж е осъден за преминаване на границата с фалшив паспорт, мога да кажа, че това е ставало не без знанието на МВР", отговори на въпрос на журналист по време на пресконференция в Казанлък депутатът от 40-ото Народно събрание Иван Гороломов от БСП, предаде кореспондент на радио "Фокус" - Велико Търново. Гороломов допълни обаче, че в документите на комисията по случая няма категоричен извод кой точно и по какъв начин е правил това, затова "не могат да се направят категорични изводи, че е имало чадър върху организираната престъпност и по-точно върху Куйович, още повече да се посочи конкретно кои са лицата, които са го покровителствали", посочи Гороломов.
Що се отнася до издаването на документа за самоличност на Будимир Куйович, депутатът коментира, че като цяло в страната, при издаването на такъв тип документи, са допускани множество грешки на различни нива. "Такъв е и случаят в Казанлък, където без присъствието на Куйович, е извършена процедурата по установяване на постоянния му адрес в село Копринка. Това е абсолютно небрежно подхождане към цялата процедура. Тук има виновни длъжностни лица. Не е виновен само въпросният полицай Васил Стоев, който е подписал документа, без да види лицето. Да, това е неговата грешка, тъй като се предоверил на двете длъжностни лица в кметството в село Копринка", бе коментарът на Гороломов. Според него оттук насетне органите на реда и съда трябва да си свършат работата. "Като гледам, бавничко вървят нещата", заяви депутатът от БСП. По неговите думи от случая "Куйович" стана ясно, че има намесени хора от прокуратурата, съда и един изпълнителен съдия.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: