Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Иван Гороломов: Румен Петков беше заявил, че ще поеме своята политическа отговорност

"Още на заседанието на Изпълнителното бюро на Висшия съвет миналата седмица Румен Петков заяви, че е готов да поеме своята политическа отговорност", заяви в интервю за радио "Фокус" - Велико Търново Иван Гороломов, депутат от БСП в 40-ото Народно събрание.

Той посочи, че скандалът тече от един-два месеца, а проблемите в МВР са много тежки. "С години не са извършвани необходимите реформи и трябваше да дойде един такъв случай с арестуване на заместник-началник на ГДБОБ, с арестуването на един меко казано наркотрафикант Будимир Куйович и когато този екип на министерството реализира всичко това, някой реши да използва този случай за атака срещу цялото правителство, но това е друга тема. По-важното е, че този случай, може би ще даде оттук нататък възможност за наистина радикални реформи в системата на МВР и като цяло в системата на Специалните служби. Такива идеи вече са лансирани в публичното пространство", посочи Гороломов.

По думите му и в двата случая Румен Петков щеше да бъде атакуван: "Ако беше подал веднага оставка, атаката на опозицията щеше да бъде в една посока. В този случай пак ще бъде атакуван, както сме и свидетели, но тя е от друга посока".
Според Гороломов оттук нататък министър-председателят ще този, който ще предприеме сериозни стъпки в реформирането на министерството.
Депутатът заяви, че му е трудно да посочи кой ще заеме поста на Румен Петков, но каза, че в публичното пространство се спрягат имената на Младен Червеняков, Георги Юруков, Бойко Коцев, Татяна Дончева.


 "Проблемите в МВР са много тежки", посочи в интервю за радио "Фокус" - Велико Търново Иван Гороломов, народен представител от БСП в 40-ото Народно събрание. Той посочи, че след оставката на Румен Петков събитията ще се развият в две посоки. "Първо, сериозно обсъждане на изграждането на нова агенция, която да съвместни в себе си разрешаването и използването на специални разузнавателни средства. Това са двете дирекции в МВР: дирекция "Оперативно техническа информация" и дирекция "Оперативно издирване". Това е една много сериозна стъпка, която предстои да бъде обсъждана и на професионално и политическо ниво, както и сериозни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, приет 1997 година. Можем да кажем, че е съгласуван и с европейската практика. Практиката обаче доказва, че има пролуки в този закон, които дават възможност за изтичане на информация и нейното нерегламентирано използване. Другата посока са сериозните промени в МВР и това, което ще остане", посочи Гороломов. Той подчерта, че особено внимание ще се обърне на изграждането на ГДБОП. "Анализът показва, че през годините недостатъчно внимание е обръщано на работата с агентурната мрежа и то обяснимо. През всичките тези години, в които се размахваха досиета, агент стана мръсна дума", коментира Гороломов. Той посочи, че проблемите обаче не са само в МВР, а става дума за съдебната система и за прокуратурата. "Стъпките, които направихме в последните години, също са много сериозни в посока на укрепване на тези органи. Те бяха радикални заедно с промените, които настъпиха в Конституцията. Създаването на отделен инспекторат към Висшия съдебен съвет, а не към Министерството на правосъдието, говори красноречиво за волята за ускоряване на съдебния процес и пресичане на корупцията в съдебната система, защото, ако трябва да бъдем точни, корупция има навсякъде", категоричен бе Иван Гороломов.

 


"Не мисля, че вотът на недоверие оказа влияние върху оставката на Румен Петков", изрази мнението си пред кореспондента на радио "Фокус" - Велико Търново народният представител от БСП в 40-ото Народно събрание Иван Гороломов. Според него решението е взето доста по-рано, но и самият той не счита, че след всичките промени кабинетът може да рухне. "Не допускам това, най-малкото, защото ДПС е един предвидим партньор, това го каза и Сергей Станишев. НДСВ, чисто партийно, няма никакъв интерес от предсрочни избори, имайки предвид социологическите изследвания и тяхното влияние, което гравитира около 1 %”, посочи Иван Гороломов. Той заяви, че му е трудно да отговори дали ще има и други отстранени министри. "Дано скандалът да стихне", изрази надеждата си народният представител и допълни: "Явно на някой това не му е изгодно, защото само ден след гласуването на вота, влязохме в още един скандал - беше изнесена цялата стенограма от заседанието на вътрешната комисия. Това също е много притеснително и явно има някои, който продължава да нагнетява напрежението. Стенограмата може да излезе от три места. Едното е деловодството на вътрешната комисия, което не го допускаме, защото там работят сериозни хора и не вярвам някой от колегите да я изнесе. Другите две места са там, където е пратена стенограмата с наши решения, а това са МВР на вниманието на министъра и на главния прокурор".
На въпрос дали да се очаква и оставката на министър Емилия Масларова Иван Гороломов заяви, че всичко може да се очаква, но зависи какви са вижданията на министър-председателя и каква е оценката неговата и на коалицията за работата на всеки един от министрите.

 

 Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: