Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Гражданин на Казанлък е с американска докторска титла по астрофизика

30-годишният Павлин Савов от Казанлък получи докторска титла по астрофизика в САЩ, съобщи пред кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново майка му Цветана Савова. След 5-годишно обучение в американския университет в Лос Анжелис „Калтек”, българинът получава докторантурата си. Един от преподавателите на Павлин във висшето учебно заведение е професор Кит, който е свързан професионално с откривателя на Черната дупка Стивън Хокинг.
Преди да отиде да учи в „Калтек” Павлин получава бакалавърска степен в масачусетския университет „Ем Ай Ти” в Бостън и печели голяма стипендия на учебното заведение.
Преди да замине за САЩ Павлин Савов учи в Софийския университет специалност „Теоретична физика” в продължение на две години. Преди това завършва математическата гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък. Възпитаник е в школата на прочутия физик Теодоси Теодосиев. През 1996-та година Павлин спечелва златен медал от олимпиада по физика, провела се в Осло, Норвегия.
Майката на Павлин, Цветана Савова казва, че е една щастлива майка, щом детето й се реализира успешно, било то в България или чужбина. За амбициите на сина си, тя казва: „Той иска да разшири усещането си за света и да се наложи във финансовото инженерство в университета в Бъркли. За тази цел ще трябва да премине на първо време през едногодишно обучение. Това е изключително голям плюс за него. Физиката е фундаментална наука за развитието на финансовите технологии. Предполагам, че ще остане да живее в САЩ, макар и всяка година да си идва в България”.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: