Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Зам.-министърът на здравеопазването отбеляза празника на Земята в казанлъшко село

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков пристигна в с. Горно Черковище, община Казанлък по повод Празника на Земята, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Велико Търново.

Той поздрави всички присъстващи в читалището с думите: “Земята е тази, която ни храни, от нея зависим и ние трябва да я пазим като зениците на очите си, защото, ако Земята не ражда, няма как да живеем. Ние трябва да помним, че е нужно всичко, което ни заобикаля да го пазим и гледаме добре.” Зам.-министърът подчерта още, че Земята въздухът и всичко, което около нас винаги има отражение върху здравето ни. Той призова населението на с. Горно Черковище да не забравя да почиства земята и пожела весел празник. Тържеството продължи с празнична програма с участието на: група за автентичен фолклор при клуба на пенсионера с. Горно Черковище, казанлъшкия ансанбъл “Гъдулица” и 16-годишният гайдар от селото Тошко Говедаров, който пристигна от гр. Котел. По повод Празника на Земята жителите на Горно Черковище засадиха дванадесет тополи до южния бряг на р. Гюрля. Предстои идната седмица да бъдат засадени останалите осемнадесет дръвчета. Младите фиданки са дарени на селото от Държавно лесничейство гр. Казанлък.

 

Общинската власт трябва да намери решение на проблема с неосигурените лица, ползвали медицинска помощ в съответната община. Това заяви в интервю за радио „Фокус”-Велико Търново д-р Валери Цеков – зам.-министър на здравеопазването. По думите му Законът предвижда ясен регламент и онзи, който не е здравно осигурен, трябва да заплати медицинското обслужване, което е получил. Според доктор Цеков трябва да се замислим за това кои лица са осигурени и кои не. „Искам да поясня, че онези лица, които нямат доходи, които са социално слаби, те имат правото да се регистрират в службата за социално подпомагане и тогава тях ги осигурява държавата, т.е. ако си беден, ако не работиш, ако нямаш никакъв доход, получаваш социална помощ и здравна осигуровка от държавата, от нашите данъци, от данъците, които плащат всички останали хора. Така че бедните ли не са осигурени? Всички познаваме хора, които имат добри доходи, които печелят добре, имат фирми, но не се осигуряват”, коментира зам.-министърът. Той определи тези хора като длъжници към касата и посочи, че вероятно един ден ще си платят задълженията, защото това са им задължения по закон. „Всеки човек, който има някакви доходи и ги обявява, той плаща задължително здравно осигуряване. Истината е, че между нас има хора, които имат доходи, но не ги обявяват. И тук ролята е не само на общината, но и на държавата”, категоричен бе д-р Цеков.

 


„Ако има някакво доплащане за медицинска помощ, то трябва да бъде регламентирано”, заяви в интервю за радио „Фокус”-Велико Търново заместник-министърът на здравеопазването доктор Валери Цеков, който посети казанлъшкото село Горно Черковище по повод отбелязване Празника на Земята. По думите му на видно място на входа на всяко болнично заведение трябва да бъде написано кои услуги се заплащат и кои не. Д-р Цеков посочи, че принципният регламент е такъв, че за това, за което лекарите получават заплащане от Здравната каса, нямат право да искат допълнително заплащане от пациентите си. „Вярно излизат сигнали за един или друг колега, който си е позволил да вземе някакви суми от свои пациенти и това е практика, която аз по никакъв начин не бих искал да се възприема като нормална, това са по-скоро изключения. Тези случаи са редки, като се има предвид, че в нашата страна се трудят 30 хиляди лекари”, допълни д-р Валери Цеков. Той посочи още, че министерството непрекъснато изисква от управителите на лечебните заведения да има ясен регламент какво се заплаща от пациентите и какво не и ясно трябва да бъде записано кога заплащането е по избор и кога е по закон.

 


„Общинските съвети имат право да решат, какви условия да поставят за приватизацията на техните лечебни заведения”, заяви в интервю за радио "Фокус" - Велико Търново д-р Валери Цеков, заместник-министър на здравеопазването. „Ако преценят, че трябва да се наложи дълъг срок за изпълняване на дейността, са свободни да го направят. Ако преценят, че срокът за запазване на дейност може да бъде по-къс, това ще бъде изцяло тяхно решение. В този смисъл Законът не предвижда някакви стриктни ограничения по това, по какъв метод ще приватизират общините своите болници и какви гаранции ще поискат от новите собственици на тези лечебни заведения”, допълни д-р Цеков. Той не пожела да коментира думите на лидера на „Новото време” Емил Кошлуков, че кабинетът използва скандала с Румен Петков, за да внесе текста на Гайдарски за болниците, в които по думите на Кошлуков се казва, че се позволява извършването на така наречената социална дейност, предимство на РМД-тата, смяна на предмета на дейност. Лидерът на „Новото време” определи Закона като безобразен. „Не съм в състояние да коментирам думите на Емил Кошлуков поради простата причина, че не съм ги чул”, посочи заместник-министърът на здравеопазването.
Той допълни, че не вярва, че Общинският съвет с лека ръка ще реши съдбата на което и да е болнично заведение в съответната община. „Разбира се, местният парламент е най-наясно какви са нуждите на общината от болнична помощ, затова той най-добре може да прецени до каква степен да приватизира, при какви условия да го направи и ще иска ли запазване или не на дейността. Ние не се намесваме по никакъв начин. Ние просто разрешаваме, ако Общинският съвет прецени, да направи приватизация. Ако не вземе такова решение, няма да има такава. Логиката е, че местният парламент най-добре и най-лесно може да прецени какво е добре за гражданите –да има или да няма болница и ако има, каква да бъде. И тук мисля, че ние отново правим стъпка напред към разширяване пълномощията на общините, като им даваме още едно допълнително правомощие, което им бе отнето по закон. До този момент те нямаха право да приватизират, но сега имат възможност да решат, дали да привлекат частен капитал в болницата или не”, категоричен бе д-р Валери Цеков.

 Според заместник-министъра на здравеопазването доктор Валери Цеков общинските власти трябва да решават съдбата на болничните си лечебни заведения, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . „Според нас е най-добре да се започне с приватизация на онези болнични заведения, които са по-периферни, с по-малко значение за болничната система и които са приоритет на общинските власти. Ние в кабинета на министър Гайдарски решихме, че е време да отворим малка възможност, чрез промени в Закона за приватизацията, да започне такъв процес, където се прецени, че лечебните заведения имат нужда от подобен капитал. Така че, с едно решение за промяна в Закона за приватизацията, предлагаме да се разреши приватизирането на една част от болничните лечебни заведения”, допълни д-р Цеков. Той подчерта, че, когато става въпрос за приватизацията на болничните лечебни заведения, трябва да се има предвид, че една част от тях, които изпълняват по-специални, по-стратегически функции в системата на болничната помощ, трябва да останат приоритет на държавата.
„Общините трябва да имат все повече правомощия, както да определят местната политика, бюджетите си, събирането на данъци, така и управлението на териториите, които са под тяхно правомощие. Общинските власти са тези, които са най-близко до хората и знаят какви са проблемите им. Така че това е пътят. Това е пътят, който Европа е избрала. В това отношение, от скромния опит, който имам, не виждам друг вариант за подобряване бъдещето на страната ни”, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков.

 


Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: