Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Джон Байерли ще си купи къща в Казанлък?

Розовата долина край Казанлък е люлката на европейската цивилизация. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, който  посети  Казанлък.


Поводът да бъде гост на града на розите бе спечелен на първо ниво пред Американското посолство в България проект от Историчесик музей "Искра" за реставрация  и консервация на тракийската гробница Крън-2.

 Сумата на проекта е 33 хиляди долара и ако бъде одобрена  от Фонда на посланиците в САЩ,  ще даде възможност на реставраторите да превърнат във вид за посещения най- старата открита тракийска гробница със стенописи от 7 пласта.

По думите на директора на ИМ "Искра"  д-р Косьо Зарев, гробницата Крън-2 е с около 40 години по -стара от Казанлъшката, която е от края на 4-ти, началото на 3-ти век преди Христа.

В Казанлък посланик Байърли разгледа експозицията на историческия музей и трезора с тракийските експонати.

 По думите му, бил  впечатлен от казанлъшкия проект и от  културно-историческо наследство на района. Подкрепата на Американското послоство на проекта на музея, димпломатът обясни така:  „много американци и европейци не знаят достатъчно, че тук е люлката на европейката цивилизаци. Ако ние американците можем да съдействаме да знаят повече, ще сме доволни," каза  Байърли. Той изрази надежда, че казанлъшкия проект ще получи одобрение и финансиране от Фонда на посланиците във Вашингтон.

На въпрос на Дарик харесва ли Казанлък и би ли си купил къща в града, първият американски дипломат заяви, че веднага ще стори това, когато престане да бъде дипломат.

По време на неофициланата си визита в Казанлък американският посланик разгледа гробниците в района и специално се отби в уникалната Крън-2.

 Сред даровете, които отнесе от града на розите, бе картина на розоберачка на казанлъшката художничка Веса Вълова и музейни каталози.

Домакин на визитата на Байерли в Казанлък бяха кметът Стефан Дамянов и директорът на ИМ "Искра" Косьо Зарев.

 

Деляна Бобева www.dariknews.bg   

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж