Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Затварят училището в казанлъшкото село Ясеново

На 15-ти септември тази година училището в село Ясеново, община Казанлък няма да отвори врати и да посрещне своите ученици, предаде кореспондент на радио “Фокус”-Велико Търново след разговор с кмета на населеното място Христо Христов. Причината е в броя на възпитаниците, които тази учебна година са 8 и учат в слята паралелка. По думите на селския кмет, градоначалникът на община Казанлък Стефан Дамянов е заявил на един от кметските полудни, че ако в учебно заведение в населено място има под 100 ученика, то такова училище ще бъде закрито, а възпитаниците му ще се извозват до съседни села. „Ситуацията е жалка, защото нашите родители с много труд извоюваха това да има училище в Ясеново, но ето, че дойде моментът, когато то да бъде закрито”, заяви кметът Христо Христов. По думите му следващата учебна година училището няма да отвори врати и в селото ще останат само яслата и детската градина.
„Учениците ще бъдат пренасочени в село Шейново или град Шипка. След разговора ми с кмета на Казанлък стана ясно, че общината ще се постарае да закупи още два ученически автобуса, един от които да извозва децата от Ясеново до съседните населени места. Ако обаче това не се случи и се наложи учениците да ползват услугите на междуградския транспорт, то тогава е твърде вероятно много от семействата да напуснат Ясеново и да отидат да живеят в града”, коментира Христо Христов.
Към днешна дата цената на билета от Ясеново до Казанлък в двете посоки е 3.60 лева, което означава, че едно четиричленно семейство трябва са заплаща всеки ден 14.40 лева само за транспорт.
„Ако автобусът е общинския, децата няма да плащат за билет”, посочва Христов и допълва: „Тези ученици могат да ползват линията село Ясеново – село Шейново-град Казанлък, като от нашето село до съседното цената на билета е 0.70 лева в едната посока. Този автобус тръгва от Ясеново в 6.50 часа и пристига в Шейново в 7.00 часа. Превозът до Шипка не е удобен, тъй като децата ще се налага да сменят автобус. Преди години учениците от нашето село, село Дунавци и село Голямо Дряново се извозваха със специални автобуси до училището в село Шейново”, припомни кметът на Ясеново Христо Христов.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: