Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Чудомировите празници в Казанлък стартират на 25-ти март

„Традиционните 15-ти по ред Чудомирови празници –Казанлък ще стартират на 25-ти март, когато отбелязваме и рождения ден на писателя", съобщи за "Посоки", съвместната рубрика на радио "Фокус" –Велико Търново и Държавната агенция по туризъм Пеньо Терзиев – директор на литературно-художествен музей „Чудомир" в града на розите.

Тържествата ще започнат с премиерата на сборник с разкази от Чудомир на сръбски език в превод на доцент д-р Бранко Ристич. За участие в Чудомировите празници тази година ще вземе участие Нешка Робева с новия си спектакъл „Бежанци". За втори път ще се състои и "Музика Академика – 2" – концерт на казанлъшки възпитаници от средните и висшите музикални училища на България. Тази година празниците за рождения ден на Чудомир включват и седем модула в национален формат. Част от програмата за Чудомировите празници 2008 остава и "Чудомириада" – втори национален празник на детските таланти, организиран съвместно с Министерството на образованието и науката, Национален дворец на културата и Община Казанлък. В този модул са предвидени различни конкурси: за весела детска рисунка, за фотографи, спектакъл на призьорите и носители на специални награди, като заключителния спектакъл ще бъде със специалното участие на Николай Априлов и Руслан Мъйнов. Вторият модул в Празниците е седмият театрален фестивал "Комедийният хит на сезона", включващ спектакъл на Драматичен театър "Иван Радоев"-Плевен, авторски моноспектакъл на Камен Донев, който ще се състои в Международния ден на театъра, спектакъл на Андрей Аврамов в театър "Българска армия"-София, спектакъл на Явор Гърдев – "Стартицата от Калкута" от Ханок Левин.

 

Друга от проявите, поместена в програмата за Чудомировите празници 2008, е националният фотоконкурс "Човекът до мен", организиран съвместно с "Фотографска академия "-София, Община Казанлък и Браншовото сдружение на фотографите. "По традиция патрон на "Човекът до мен" е известният казанлъчанин Артин Азинян.
И тази година Чудомирови празници няма да минат без "Днешните бардове" - четвърти национален фестивал, представящ песни, албуми и стихосбирки на поети с китара от цялата страна.

"Поканили сме за участие и Лили Иванова, която на 31-ви март от 19.00 часа ще пее в Дом на културата "Арсенал". Друг акцент в програмата за празниците е националната срещата, която организираме съвместно с Дирекция "Музеи, галерии и изобразителни изкуства" при Министерството на културата. Тогава очакваме да пристигне и заместник-министърът Иван Токаджиев, както и Надежда Захариева, която ще представи и новата си стихосбирка с избрани стихотворения "Една надежда", посочи Пеньо Терзиев. Той информира, че тазгодишният носител на наградата „Чудомир" от литературния конкурс е Здравко Попов от Пловдив. Наградата се очаква да бъде връчена в деня на откриване на празниците -25-ти март. По информация на Терзиев Здравко Попов печели конкурса с разказа си „Махмурлук", отпечатан вече на страниците на вестник „Стършел".

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: