Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Семинар с италианско участие проведе в Казанлък Агенцията по обществени поръчки

Семинар на тема „Агенцията по обществени поръчки (АОП) – гарант за правилното прилагане на законодателството в областта на обществените поръчки” се проведе в Казанлък, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Велико Търново.

Рабптната среща бе открита от изпълнителния директор на АОП Миглена Павлова и кмета на общината Стефан Дамянов. Семинарът се организира в рамките на Туининг проект „По–нататъшно укрепване на системата на обществени поръчки в България”, съвместно с партньори от Министерството на икономиката и финансите на Италия, Италианския орган по обществени поръчки, Централният орган за покупки на Италия и Офиса за обществени поръчки на Полша. Целта на проекта е укрепване на системата за обществени поръчки в страната, утвърждаване на Агенцията като основен методологичен и информационен център, нарастване на ефективността на разходване на публични средства, подобряване на бизнес-климата в страната и макроикономическата стабилност. Началникът на отдел „Мониторинг и статистика” към АОП Иво Кацаров представи доклад за системата на обществените поръчки на България и мястото на Агенцията за обществени поръчки в системата. Той посочи, че за миналата година пазарът на обществени поръчки се характеризира със значително нарастване в броя на обявяваните поръчки – общо 10 610, като сключените договори са 15 214 и възлизат на обща стойност 5 141 747 678 лева. „Това е нарастване с 20 % на сключените договори спрямо 2006 година. Тогава са 12 132 договора, чиято обща стойност е 4 005 790 756 лева. Сумите от договорите нарастват, което е предпоставка за растежа и на средната цена на един договор”, посочи Кацаров. Той допълни, че през първата година на членството на страната ни в Европейския съюз, българските възложители са обявили общо 873 процедури над праговете по чл.45 а от Закона за обществените поръчки на европейския пазар, по които са сключени 2 064 договора на стойност 1 450 570 782 лев. По думите на Иво Кацаров най-големият възложител за 2007 година е АЕЦ –Козлодуй. „След членството в Евро съюза, страната ни преживява бурно развитие на обществените поръчки и те се налагат като основно средства за налагане на обществените фондове в областта на строителството, доставките и услугите”, посочи Кацаров.
“През 2007 година в регистъра на обществените поръчки са въведени над 35 000 документа – с около 25 % повече от информацията, въведена през 2006-та година. Към 18-ти март 2008 година в регистъра има 37 хиляди преписа”, заяви в презентацията си Мария Христова – началник отдел „Информационно обслужване на Регистъра на обществените поръчки” към АОП. „Опитът на италианските общини при възлагане на обществени поръчки” сподели Алесандро Тамакаро, работещ в областната администрация на област Ломбардия, Италия.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: