Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Клуб на "Ученика турист" в Казанлък навършва една година

Казанлъшкият клуб на "Ученика турист" тази година навършва една година, предаде кореспондент на радио "Фокус" –Велико Търново след разговор с Кръстьо Петков – секретар на туристическо дружество(ТД) "Орлово гнездо" в града.

Причината за създаването на клуба Петков определя застаряването на кадрите в дружеството и желанието на местни ученици да вземат участие в туристически походи. "Преди една година ние учредихме клуба на "Ученика турист" и в него се включиха ученици, имащи желание и интерес към родния край и изучаване на природните дадености. На 26-ти този месец направихме отчет, който показа, че дейността на клуба е доста обширна и ползотворна", коментира Кръстьо Петков. Той посочи, че през изминалата една година децата са участвали в няколко национална прояви, една от които е била Козлодуй- Околчица, където, по думите на Петков, дружеството в последните 10 години не е участвало. "Искам да отбележа, че участвахме и в традиционната проява Шипка 2007, която се провежда на връх Столетов и е от национално ниво. Учениците от клуба взеха участие и в туристически преглед, който се проведе при язовир Копринка, община Казанлък. На местно ниво децата посетиха маршрути в Средна гора и Стара планина, стигнаха и до етнографския кът в село Кънчево, като от там се изкачиха на Кънчевското кале, което е малко по на изток от Бузово кале. С помощта на Костадин Димов те научиха повече за историята на местността, намериха дъно от голям глинен съд и капител, поддържащ мраморни колони, който с големи усилия свалиха в селото", разказа Петков. Той информира, че младежите от клуб "Ученика турист" участ в средните училища в Казанлък и са от 8-и до 12-ти клас. "Всяко училище има по един представител и това се явява ръководството на клуба. Предоставили сме възможност децата да се събират в сградата на дружеството и всеки вторник и сряда го правят", казва Кръстьо петков. Той подчерта, че идеята е тези ученици, които са членове, да привлекат свои приятели и съученици, за да се популяризира дейността на клуба. "Идеята на "Ученика турист" е децата да не се занимават само с туристическа и пешеходна дейност, но и да могат да опознаят природата и вселената. Захласнати от постиженията на науката, младите забравят за природата и за разходките, които могат да правят сред нея. Когато едно дете няма досег с природата, то няма навик да я вижда, а целта на "орлово гнездо" е и тази – да запознаем подрастващите със света, който ги заобикаля", посочи Петков.

 


С две хижи в планината в казанлъшкия край разполага туристически дружество "Орлово гнездо", заяви в интервю за радио "Фокус" –Велико Търново Кръстьо Петков - секретар на туристическото дружество в Казанлък. "Погрешно е схващането, че почивни станции и хотели, построени в планината, са хижи. Ние по-конкретно определяме, че хижа е мястото, където можеш да отидеш пеша. Ние сме свързани с всички, около 200 хижи в цялата страна, и можем да запазваме места за отдих във всяка една от тях. Затова, когато говорим с каква материална база оперира дружеството, трябва да имаме предвид, че това е базата на Българския туристически съюз, но конкретно като собственост, ТД "Орлово гнездо" има две хижи в нашия регион и това са Голяма и Малка Бузлуджа", заяви Петков. По негова информация първата хижа е дадена под аренда и там са инвестирани доста средства. "В днешно време хората искат все по-добри условия за пребиваване в планината. Малката Бузлуджа си я стопанисваме ние. През последните две години успяхме да направим ремонт и ги приведохме в много добър вид", коментира Кръстьо Петков.
По негова информация цената на нощувката в Малка Бузлуджа е 10 лева, а в Голяма – от 12 до 24 лева, в зависимост от това какви стаи ще ползват почиващите. "Резервациите стават чрез дружеството и чрез наемателя, в зависимост от това почиващите в коя хижа ще нощуват", казва Петков. Той разказа, че до почивните бази може да се стигне и чрез организиран транспорт, както и по туристически маршрути. "За тези, които искат да стигнат пеша, могат да тръгнат от село Енина, минавайки през Катуните. Тогава преходът става 3 часа и половина. С час по-малко е пътя от село Крън за Бузлуджа. Най-прекият път е от Шипка до Бузлуджа в два часа. Хижите могат да бъдат посетени и по маршрут от връх Столетов към Бузлуджа. Туристите, които са решили да ползват услугите на БДЖ, могат да се придвижат с влака до Кръстец и от там да се отправят към хижите на Бузлуджа като прехода им ще бъде в рамките на един ден", посочи още Кръстьо Петков.Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: