Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Избери доброволчеството – бъди ЛИДЕР...


 От 19 до 21 август 2011 г. в град Казанлък се проведе семинар на тема „Избери доброволчеството – бъди ЛИДЕР за популяризирането на културното наследство на Долината на царете”. Той бе организиран от СНЦ „Зелена светлина в България” с подкрепата на ПП „ГЕРБ” и се проведе в сградата на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Казанлък.

В програмата на семинара бяха очертани няколко основни инициативи: „Дари ден!” , „Чиста България – изкуство чрез смет” , Открий  съкровищата на долината – фотокешинг.

Участниците в семинара бяха представители на СНЦ „Зелена светлина в България” – Ивайло Епитропов, Минчо Байков, Йонка Гешева, Николай Колев, Галя Тенева, Атанас Янев, Тихомир Недев, Марин Петков, Илианна Тикова, Павел Софрониев, Дочо Георгиев, Лилия Иванова, Стелиян Славов, Мартин Гърков, Павел Стоев, Стефани Стефанова. МГЕРБ беше представен от Боян Каличков, Петко Карагитлиев, Екатерина Христова, Лина Бачева, Даниела Димитрова и Евгения Костова.

 

В първия ден от семинара – 19.08.2011 г., акцентът бе поставен върху запознаване на участниците и сформиране на доброволчески групи по интереси: информационна, рекламна (пи ар), творческа, контактна и координационна група.

Разпределението на групите беше следното:

  1. Информационна група – Галя Тенева, Илианна Тикова, Даниела Димитрова, Марин Петков, Павел Софрониев.
  2. Рекламна (пи ар) група – Мартин Гърков, Павел Стоев, Стефани Стефанова, Петко Карагитлиев, Евгения Костова.
  3. Творческа група – Дочо Георгиев, Стелиян Славов, Лилия Иванова, Лина Бачева, Екатерина Христова.
  4. Контактна група – Ивайло Епитропов, Атанас Янев, Минчо Байков, Тихомир Недев.
  5. Координационна група – Йонка Гешева, Николай Колев, Боян Каличков.

В късния следобед участниците се срещнаха с д.и.н. Косьо Зарев – директор на Исторически музей Казанлък, който изнесе лекция на тема: „Традиционна култура. Приносът на Казанлък за културно – историческото наследство на България”.

На следващия ден – 20.08.2011 г., бе направена презентация от Стефан Бозаджиев – „Популяризиране на културно-историческото наследство – реклама. Съставяне на рекламен текст и клип в контекста на културно-историческото наследство”.  С помощта на нагледни материали и примери от своята работа той описа какво трябва да съдържа успешната реклама – да бъде кратка и запомняща се, да се акцентира върху една идея, за да не се отвлича вниманието на аудиторията, за която е предназначена.

Според програмата за деня следваше посещение на Историческия музей, където участниците се запознаха подробно с експонатите от постоянните експозиции с помощта на госпожа Меглена Първин. Втората спирка в разглеждането на казанлъшките забележителности беше Тракийската гробница, известна със своите уникални стенописи, отразяващи вярванията на траките в задгробния живот.

След завръщането на групата в Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” Йонка Гешева ни представи виртуално къща – музей „Петко Стайнов” чрез нейния уеб-сайт. Имахме възможност да разгледаме електронния архив, съдържащ: музикално творчество, отзиви от чужбина, публицистика, дискография, служебни и биографични документи.

Бяха осъществени две от предвидените инициативи – „Дари ден!” и „Чиста България – изкуство чрез смет”. Инициативата „Дари ден!” имаше за цел всяка група да създаде текст за популяризиране и реклама на Исторически музей-Казанлък, Тракийската гробница и къща – музей „Петко Стайнов”.

Втората инициатива бе подчинене на идеята за използване на отпадъци за създаване на изкуство. Със събраните отпадъци и въображението на участниците бяха изработени пет рекламни пана – по едно за всяка група. Интересен факт при изработката бе, че всяко от посланията беше написано на различен език – английски, немски, френски, испански и български, като по този начин се постави акцент върху привличането на чуждестранни туристи.

В последния ден от семинара – 21.08.2011 г., отново се срещнахме с Меглена Първин – уредник на отдела, посветен на траките в Историческия музей. Тя се бе подготвила по темата „Археологически открития за културното наследство на долината на тракийските царе. Маската на Терес”. Научихме интересни факти за историята и бита на траките, както и за техните обичаи при погребения. Специално внимание при беседата с госпожа Първин отделихме на Севтополис, който е бил доста развит за времето си град.

Беше проведена и среща с художник – фотографа Бедрос Азинян, която се състоя в гробницата „Голяма Косматка” до град Шипка. Той представи виждането си по темата „Фотографиране на културни и исторически монументи – композиция, светлина, придаване на усещане за мястото.” За да онагледи твърденията си, фотографът беше донесъл свои художествени снимки на Венеция, които имахме възможност да разгледаме и да коментираме с него. Предложение на Бедрос беше всеки да снима в гробницата и около нея, а след това да бъдат коментирани направените снимки.

Като продължение на срещата с Бедрос Азинян беше третата инициатива – фотокешинга. Това е игра на ориентация – правят се снимки от различни ъгли на избрано място, като само се загатва кое е то. Задачата на участниците е да открият къде е направена снимката.

След приключване на срещата край Голямата Косматка се върнахме в Казанлък, където в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” се проведе заключителния етап на семинара. Изготвен бе рекламен текст за популяризиране на Долината на тракийските царе като всяка група направи своето предложение. В края на деня се извърши разпределяне на задачите за всяка от работните групи.

Набелязани бяха и бъдещите задачи на участниците – систематизиране на информацията за сайта на проекта - http://www.kazanlak-sights.eu/ , който се очакваше да бъде готов в началото на месец октомври. Друга важна задача бе след като е готов сайта, да се популяризира сред казанлъчани, като надеждите бяха той да бъде включен в програмата за развитие на туризма в Казанлък и региона.

 

Даниела Димитрова

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж