Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


21-годишен младеж изработва глинени войници от епохата на Наполеон

21-годишният Мариан Костадинов от Плевен е изработил 3600 войника от епохата на Наполеон, с които има желание да кандидатства за рекордите на Гинес, но все още обмисля тази идея, предаде кореспондентът на радио "Фокус" – Велико Търново. По повод 40-годишнината на Националната гимназия по приложни изкуства "Академик Дечко Узунов" в Казанлък и по покана на ръководството на учебното заведение момчето подреди изложба с 1000 от войниците си. Мариан започва да изработва фигурите, още когато е в 4-ти клас и в продължение на 5 години успява да моделира 2200, които един ден решава да унищожи, за да започне изработването на нова по-добра колекция.


"Епохата на Наполеон ме заинтригува изключително много, както и личността му. Битката при Боуцен е една от последните войни в Европа, блеснали със слава, доблест и чест. Това е една красива и епична битка", казва Мариан.
Възстановката с новите 3600 глинени войничета разказва за битката при Боуцен от 2-ри май 1813 година и смъртта на маршал Дюрок. Мариан изработва войниците ръчно. Те са с големина между 12 и 15 сантиметра.
Изваяни са от сушена глина, дрехите им са изработени от плат, а шапките – от плат, подлепен с картон. Всичките войници изобразяват участващите в битката при Боуцен пруси, руснаци и французи, построени по уставите от онова време. Редом с тях в залата в Националната гимназия по приложни изкуства "Академик Дечко Узунов" Мариан подреди и
14 икони. Творбите му са изработени с учебна цел в продължение на 2 месеца. 14-те икони са рисувани върху мукава с яйчна темперна боя и за трети път Мариан участва с тях в изложби. Голяма част от творбите му изобразяват редки библейски персонажи и сцени: Авел, Моисей, Свети Цар Давид, Отричането на Апостол Петър, Възкрасението на Лазар и Вход в Йерусалим, Не ридай мене нати, за която сцена студентът посочва, че се включва в стенописната програма на храма.
21-годишният младеж е завършил средното си образование в казанлъшката художествена гимназия, а към момента е възпитаник последна година на Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" и учи иконопис в Православно-богословския факултет. "Когато рисувам една икона, аз я преживявам. Любител съм на изобразяването на редките сцени. В процеса на рисуване на творбата, изучавам как се е развивала програмата й с течение на времето", коментира Мариан.
На въпрос как живеят двете страсти в сърцето на 21-годишния младеж, той отговаря така: "Християнството е своего рода война срещу злото в света и в хората. Иконите са отражение на войните, които е водил Христос, неговите пълководци светиите и знаменателните му битки.
Неговото разпятие, страдание и възкресение са като победа на победите.
Войниците на Наполеон са отражение на една земна война, изпълнена с не по-малко героизъм, слава и страдание. Това за мен са войниците, които изработвам и иконите, в които оставям всеки път частица от сърцето си".

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: