Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

И казанлъчани в подкрепа запазването на паметниците на Съветската армия

 Близо 2 хиляди подписа са събрани в Казанлъшко в подкрепа на националната кампания за запазване и съхраняване на паметниците на Съветската армия в България. Това обявиха в Казанлък представители на местната структура на НД „Русофили". Националната подписка стартира преди няколко месеца и ще приключи в края на този. Тя е резултат от подетата в общественото пространство и медиите кампания за събаряне на паметниците на Съветската армия в България, обяви на пресконференция в Казанлък Иван Гороломов, председател на местната организация на БСП.


На две места в Казанлъшко има спомени за победите на Съветската армия и белези от признателните им поколения: в гробището на село Копринка има няколко руски гроба, които преди години бяха възстановени с помощта на Руското посолство в България, в храм -паметника „ Рожедество Христово" край Шипка е поставена паметна плоча , посветена на Трети Украински полк.
Организаторите на подписката - НД „Русофили" планират след финала й тя да се представи в Народното събрание с искане за запазване на паметниците на Съветската армия у нас, като израз на дружбата между двата народа и знак за признателност.


Няма друга страна в Европа, в която да искат да разрушат тези паметници, категоричен бе и Минчо Йовчев- зам. председател на Движение „ Русофили". Случващото се у нас , той определи като „акт на неблагодарност и неуважение към Съветската армия". Паметници на Съветската армия има в центровете на Виена и Берлин, а ние тук ще рушим, възмути се той.
Йовчев припомни, че по време на Втората световна война са загинали 30 милиона руснаци и 10 милиона руски войници.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg

 

Казанлък инфо:


Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: