Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новият доброволец от Литва в гр. Казанлък


 По Проект „Изкуството да даваш” на СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” в гр. Казанлък на 20-ти март пристигна нов доброволец по Дейност 2 „Европейска доброволческа служба” на Европейския съюз. Людас Праспаляускас от Литва, които през първите си две седмици, ще изучава  активно всеки ден български език, а в продължение на още четиридесет часа да затвърди  знанията.

Пo проекта ще работи и Ферхан Бозкая от Турция, която трябваше да пристигне също на 20-ти март, заедно с Людас, но поради проблеми с визата, която все още се бави от независещи причини от страна на НЦЕМПИ и организацията, заради сложната процедура на стиковане в множество български институции. Екипът на проекта се надява всички тези проблеми да се решат в най-скоро време и тя да пристигне до края на април.

Людас беше посрещнат от Младежкия общински съветник Станислава Колева, която спечели изборите в края на миналата година за Младежки Обшински съвет и влезе с квотата на единствено представената неправителствена организация там, а именно СНЦ „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще е и ментор на двамата доброволци в следващите 11 месеца, като се учи в началото от Меган-доброволец от корпуса на мира, която бе ментор на другите две доброволки, пребивавали в гр. Казанлък, Агат от Франция и Раминта от Литва. Меган ще помага в началото на проекта, докато настане време и тя да отпътува от страната ни.

В екипа по посрещането участваха и координатора и ръководителя на проекта, както и Димитър Ташев представител на Spark Revived tattoo club към НЧ „Възродена Искра 2000”, най-новото съвместно начинание между младежката организация и Румен Сомов. На Терминал 2 екипът по посрещането отново беше забелязан от всички посрещачи и заминаващи за полети с нетрадиционното си поведение, ентусиазъм, позитивност и лъчезарност. Явно този факт впечатли човек, които дойде при нас и ни подари самозалепващи усмивки, каза, че сме най-атрактивните и усмихнати посрещачи. Вероятно участвахме и в някое телевизионно шоу, защото не много хора те срещат на летището и ти подаряват усмивки.

Организацията е предвидила по проекта да се издава информационен бюлетин, в който да се публикува актуална информация за работата на доброволците от Литва и Турция, както и това какво се случва в града ни по отношение на младежката политика. Актуална младежа информация от Евродеск точката, позиционирана в клуба на организацията на ул. „Искра” 22 в гр. Казанлък. Организацията ще работи по проекта и с Народно читалище „Възродена Искра 2000”.

Целите на проекта са насочени към:
-  Подпомагане на младите хора в местната общност, на техните родители и близки в насока за научаване повече отностно Европейския съюз и дейностите организирани по ”Европейски младежки програми и инициативи”. Разпространение на ЕДС философията в местната общност и насърчаване на младите в участие по програмите на ЕС.

-   Разработване на дейности за толерантност към различните деца.

- Разработването на идейни проекти за превенция на социалното изключване с доброволците по проекта, психолог и експерти, с които партньорите - Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ), Народно читалище „Възродена Искра 2000” и Целодневна детска градина “Буратино”,   разполагат. Откриването на възможности за младите хора и създаването на благоприятни за тях условия да развиват своите умения, да работят с различни институции в България и активно да участват в живота на обществото, същевременно тези дейности да се представят в медийното пространство, е от съществено значение за стабилното им включване и средство за борбата с бедността и социалното им изключване.

- Насърчаване взаимното опознаване на младежи от ЕС и провеждане на арт терапевтични дейности с деца и експерти от Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ) и Целодневна детска градина “Буратино”.

Първата задача поставена на Людас, бе да напише няколко думи за първите си впечатления.

„ Нека започна отначало. Казвам се Людас. Роден съм в Литва, земята на дъжда и балтийските племена. На 20 години, все още търсейки себе си в живота и откривайки света в същото време. Реших да стана доброволец по Европейска доброволческа служба в екзотичната за мен страна България. Защо България ли? История, традиции, природа, уникалност. И ето ме. България, Балканите, Юго-източна Европа.

Хиляди километри, далеч от родината ми. Всеки ден изучавам хората, езика, града. Всичко е толкова различно от моята страна. Обичам всичко тук. Още в първия момент, когато стъпах на летището, видях хората, които ми се усмихваха, стискаха ръката ми, представяха ми се. Това е моята организация. Колегите ми за 11 месеца. Те продължават да се усмихват всеки ден. И така страховете ми изчезнаха. Вече страховете се превърнаха в любопитност. Започнах да опознавам околната среда като малко дете, като се гмуркам в работата, за която съм тук. Когато дойдох беше дъждовно, смятам, че това е добър знак...”

Благодаря Ви за вниманието!

Людас

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж