Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Проблемите в образованието не са един или два, според директор на училище

“Проблемите в българското образование към настоящия момент не са един или два”, заяви в интервю за радио “Фокус” –Велико Търново Пепа Дукова

, директор на основно училище (ОУ) “Мати Болгария” в Казанлък. Основните въпроси, на които трябва да се обърне внимание, това са не само заплатите на учителите, но и разнообразието от учебници и учебни помагала, голяма част, от които са написани на академичен стил. “Министърът на образованието казва, че се пишат от учителите, но ние не сме сигурни дали е така”, коментира Дукова. Тя допълни, че основен проблем е старата материална база и липсващите все повече и повече допълнителни материали, с които да се онагледи преподавания материал. “Преди години в кабинетите си имахме шрайппроектори, а сега на няколко стаи се пада един. Истината е, че липсват достатъчно технически средства и нагледни материали за онагледяване на онова, което преподаваме. Част от нещата, за които говорим в часовете са абстрактни, а абстрактното не може да убеди учениците, трябва да им се покаже”, подчерта Пепа Дукова.

 

 


поред директора на казанлъшкото основно училище "Мати Болгария" Пепа Дукова наличието на учителските стачки дава сигнал, че има нещо, което трябва коренно да се промени в мисленето за нашето така наречено консервативно образование и щом учителите протестират, това е сигнал за сериозен проблем", предаде кореспондентът на радио "Фокус" – Велико Търново . Дукова бе категорична, че учителската професия е изпълнена с огромно психическо пренатоварване и това е фактор, който е редно да се отчете. "Не мисля, че една заплата от 390 лева в днешно време, при скачащите цени на горивата и електроенергията, може да бъде нормална за човек, който иска да преподава добре учебния си предмет, защото един преподавател, за да бъде добър трябва да може да следи всички новости в съответната си област. От там нататък и самото училище е нужно да разполага с новости, които има по съответния учебен предмет", посочи още Дукова. Тя заяви, че към настоящия момент в учителските среди не се говори за подновяване на стачките, но е твърде вероятно има такива, когато започне прилагането на делегираните бюджети: "Тогава ще има проблеми, ако хората в различните училища видят, че заплатите им не са достигнали определеното ниво", допълни Пепа Дукова.
Четири казанлъшки учебни заведения преминаха през 2007 година на делегиран бюджет и едно от тях е основно училище “Мати Болгария”. Директорът Пепа Дукова заяви, че е доволна от въвеждането на новия начин на издръжка до толкова, до колкото целесъобразното разпределяне на средствата зависи от нея. “Имам предвид, че всеки директор на учебно заведение, преминало на делегиран бюджет, сам може да прецени кое е най-наложително да се закупи за училището към настоящия момент. От тази гледна точна аз одобрявам въвеждането на такъв вид финансиране”, коментира Дукова. Тя допълни, че ако средствата, които се предоставят за училищата са на 95 % от бюджета им, са достатъчни. “Делегираният бюджет дава възможност на директора да управлява пари, които има. Считам обаче, че въвеждането на такъв тип издръжка би трябвало да бъде предхождано от една ясна политика и виждане за образованието в града, общината и региона като цяло, за да се знае кое и как може да се оптимизира”, допълни Пепа Дукова.

 

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: