Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Караниколов - ГЕРБ: Решението ни за Гоцкова е подсказка за Дамянов

 Емил Караниколов е народен представител от партия ГЕРБ, избран от Старозагорски регион. 51 годишен, икономист.

Преди това е бил заместник-кмет по финансите на община Казанлък. Женен, с една дъщеря .

Повод за разговора с Караниколов стана негово участие в българската делегация в Седмата пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието. В организацията членуват 40 страни- всички държави- членки на ЕС и държавите с излаз на Средиземно море.

Тазгодишната сесия се проведе в Рим и бе открита от председателя на Камарата на депутатите на Република Италия Джанфранко Фини. Във форума участваха също председателят на Сената на Република Италия Ренато Скифани, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек и президентът на Европейската банка за инвестиции Филип Майстат.

Другият повод за интервюто бе и решение на казанлъшката организация на партия ГЕРБ за оттегляне на политическото доверие от своя представител в Община Казанлък- секретарят Рада Гоцкова.


....................................................................

Господин Караниколов, връщате се от голям европейски форум в Рим. Как там се коментира и коментират ли се въобще българските скандали- ССРС-та, влизането ни в Шенген, ръста на цените, понижения рейтинг на кабинета?

- В Европа това въобще не се коментира. Това, което бе тема номер едно и което вълнуваше всички бе ставащото в Либия и Близкия Изток и емигрантите, които се насочват към границата с Тунис, както и очертаващата се хуманитарна криза. Темата бе важна и поради факта, че голяма част от тези чужденци са потенциални емигранти в страната домакин на форума- Италия. Много се дискутираха и мерките и всичко онова, което Европа трябва да предприеме, за да спре този процес. По този повод министърът на външните работи на Италия - Джанфранко Фини заговори за небходимостта от нов „План Маршал", този път за страните от Арабския свят, както и за програми от типа на Еразъм, в които млади и талантливи студенти от тези страни да се обучават в европейски институции и учебни заведения и после да се завърнат в страните си като бъдещи елити. Каза се, че Европа трябва да инвестира в Арабския свят, по подобие на инвестициите направени в Европейски страни, веднага след Втората световна война. Идеята е да се инвестира в тамошната икономика, за да може хората да си останат по родните места. И двете идеи намирах добър отзвук на този форум.И се надявам да бъдат реализирани.

- Но въпреки тези интересни предложения, тази среща в Рим остана някак встрани от новините. Защо?


- Може би, защото всеки ден ситуацията в Либия и Арабския свят се променя, твърде динамично е там, което намира място в челото на новините. Но срещата в Рим беше важна, защото се поставиха много и важни въпроси за дискусии. Най- малкото всички искат спокойствие в Арабския свят, защото от ставащото там пряко рефлектира върху останалите икономика върху нас.

- Но не е ли малко късно Европа да предлага такива мерки за Либия и Близкия Изток? Може би са били нужни такива мерки, но преди 15-20 години? Духът от бутилката вече е изтърван.

- Преди 15-20 години Европа и ЕС имаше други проблеми. Тогава целта е била разширяване. Това е било приоритет. Сега обаче има други приоритети и други виждания. Сега обаче Европа измества своя фокус, защото Арабския свят е много близко до нея. Той е не само основен доставчик на стратегически ресурси,но и ние така или иначе сме свързани с тази част от света: исторически, културно, кулинарно, ако щете. Най- малкото и този общ форум, който ни събра - Седмата пленарна сесия на Съюза на Средиземноморието има и друга цел: това море-Средиземно, което винаги е било море на войната да стане море на мира. Тази идея бе споделена и от турския представител на форума.

- Като заговорихме за мир, точно на националния празник на страната, лидерът на партия Атака Волен Сидеров на голям митинг в София , поиска няколко неща от правителството, в замяна на последваща подкрепа .отнемане на лицензиите на трите енергоразпределителни дружества в България и даде срок на кабинета до края на този месец да свали от ефир новините на турски по БНТ. Тези искания, както и констатациите на няколко социологически агенции, че 63% от българите не искат за президент човек от ГЕРБ, падналото доверие в кабинета и негови ключови фигури, всичко това не ви ли притеснява? Обръча около ГЕРБ се свива.

- Новините на турски език се излъчват в 17 часа, часови пояс, който има най- малко зрители. Но ако ние свалим новините на турски език, ще се получи така , че хората ще си обърнат антените към Турция и тогава ще се информират за ставащото в България от друга , чужда телевизия - било то турска или Ал Джазира. Кое е по-добре за нашите сънародници? Да научават новините на своя майчин език от БНТ, която е обществена телевизия или от турска телевизия, или която и да е друга, но все едно с други политически интереси. Освен това в много европейски държави има новини на различни езици. Ето един пример Германия: там има новини на турски, на английски, на испански, а съвсем скоро ще започнат излъчвания на новини и на китайски. Тоест това не е някакъв български прецедент, в който се излъчват новини на турски. Преди години, през лятото имаше такива предавания на други езици за чуждите гости по Българското Черноморие. Не мисля, че новините на турски език трябва да са ябълката на раздора. Що се касае въобще до присъствието на Турция в ЕС, то напълно подкрепям онова, което заяви премиерът ни Борисов при посещението си миналата година в Турция. Той каза, че Турция трябва да изпълни всички искания, които поставя ЕС и едва тогава ще може да се говори за подкрепа. Що се касае до отлива на подкрепа за ГЕРБ и нежеланието на хората за президент от средите на управляващите, ще кажа само, че още е много рано да се говори за електорални нагласи за изборите. Изборите ще са втората половина на октомври, а дотогава могат да се случат много неща, които могат да променят тези електорални нагласи. Знаете какво стана на предишните избори.

- Вие на чудеса ли се надявате?

- Чудеса не трябва да се очакват в политиката. Разчитаме на здравия разум, на инстинкта за самозащита , на добродетелите на българина и той ще гласува със здравия си разум, а не с емоция. Считам, че е рано да се правят такива прогнози и аз вярвам, че следващият ни президент ще е кандидатът на ГЕРБ.

- Татяна Дончева, лидер на Движение 21 каза тези дни, че до септември хората окончателно ще намразят ГЕРБ. Както и че според интелигентната и активна част от българските граждани нещата вървят зле и е тягостно в държавата.

- Татяна Дончева ли е този политически ментор, който да казва какво мисли активната и интелигентна прослойка в държавата, кого обича и кого мрази? Ние не сме забравили например скандалът, който възникна с една поправка, която тя внесе в българския парламент, докато беше депутат, например. Кого представлява в края на краищата Татяна Дончева? БСП, от която не получи одобрение за да бъде включена в нова листа за този парламент , благодарение на „добре свършена работа"? Или това Движение 21, което най- вероятно се казва така, защото има 21 члена? Кого представлява Татяна Дончева? Коя е тя и как може да дава такива оценки?

- Дончева е лидер на една гражданска формация.

- .. Движение 21. Колко човека има 21? Ако са 21 хиляди, ще кажа, че тя има някаква тежест в обществото, но ако са 21? Или 22-ма, какво и кого представляват тези хора? И аз мога да събера 22-ма човека и да кажа това е Движение 22. И какво от това? Какво ще се промени?

- ГЕРБ вече има официално национален предизборен щаб, има си и председател този щаб. Макар и наесен изборите не са толкова далеч. В този смисъл ще промени ли ГЕРБ политическата си лексика, политическото си говорене дотогава или това ще е тонът, който ще държите?

- Езикът, който ние използваме е най- близкия език до българския гласоподавател. Този език е разбираем, освободен от политически идеологеми, език, който достига до човека.

- А честен и верен език ли е това?

- Нямаме причини да се съмняваме, в това, което говорим. В това, което аз самият казвам.

- Преди две седмици вие оповестихте решение на общинското ръководство на ГЕРБ-Казанлък, което бе назначено за временно през септември миналата година. Решението бе за оттегляне на политическото доверие от вашия представител в общинската администрация на Казанлък, в лицето на секретаря на Община Казанлък Рада Гоцкова. Можете ли да сте по-ясен за мотовите за взетото решение?

- То е нямало никаква политическа поръчка, за да кажем, че не изпълнява политическите ни решения.

- Именно, кажете тогава с какво тогава ви разочарова Гоцкова?

- Посланието ни към един такъв пост е, че тя просто не се справя. Има решение на предишното общинско ръководство на ГЕРБ в Казанлък , на което ръководство член бе и самата Рада Гоцкова. Това решение бе прочетено от бившия председател на ГЕРБ Иван Кьосев и бе подписано от всички от това ръководство, включително и от настоящия секретар на община Казанлък. . И то е за това, че ГЕРБ е недоловен от политиката, която провежда кметът Стефан Дамянов, затова изтегляме своите хора от всички ръководни постове. И ако се оваканти такова място, то ние няма да предлагаме свои хора за него. Към тогавашния момент единственият, който бе на ръководен пост бе Галина Стоянова- сега зам. областен управител. Но впоследствие тя бе оттеглена. Идеята бе да покажем, че не сме доволни от политиката на кмета на града, затова няма ида излъчваме свои хора за управлението. Госпожа Гоцкова обаче не изпълни това решение на ГЕРБ.

- А тя била ли е тогава секретар на общината?

- Не , тогава не беше.

- ... Но в същото време госпожа Гоцкова твърди, че тя разполага с други документи, в който са подписите на цялото ГЕРБ ръководството, че то не възразява тя да участва в обявения конкурс за секретар на община Казанлък.

- Това, което аз казвам, то е документирано. Излъчено е в местната телевизия, в медиите. Това, че човек решава да участва някъде, в противовес на онова, което е подписал, означава, че той не изпълнява решенията, които е взела една партия. Второ - тя беше назначена там, защото бе член на ръководството на партия ГЕРБ, а не защото е била най- добрия кандидат.

- Но тя е назначена с конкурс?

- Конкурсите в тази община се правят за определени хора. Те се правят тогава, когато се появи подходящият човек. Моето място в общината е вакантно / бел. автора - Караниколов преди да стане депутат бе зам. кмет по финансите в община Казанлък/, защото не се е появил подходящият човек, който да бъде назначен. Местата, в община Казанлък, които са конкурсни се обявяват тогава, когато се появи подходящият човек. Така че Гоцкова не изпълни това наше решение. Конкурсът бе проведен за нея, все пак знаем кой е нейният съпруг, какво е работил тогава. / бел. автора - съпругът на Гоцкова е бивш служител от МВР/. Като секретар тя тотално се провали: липса на идеи, на ангажираност, липса на подготовка, на административен капаците, пълно неглижиране работата на Общинския съвет, а тя е човекът, според длъжностната й характеристика, който трябваше да проведе комуникацията и връзката на кмета и общинска администрация с Общинския съвет, не е приета от нито една партия. Тоест секретарят на общината е в пълна изолация от партиите, от Общинския съвет. И се провали напълно. Тоест беше логично ръководството на ГЕРБ да вземе това решение.

- От всичко това, което казвате означава ли, че партия ГЕРБ вече си е направила или ще си направи своите поуки и това, което казвате - за конкурсите, за секретаря на Общината, за да не се случва повече ако вие спечелите местната власт в Казанлък? Защото излиза, че и за кмета е много важно какъв ще му е секретарят.

- Винаги съм твърдял, че най- важният човек в една община след кмета, е секретарят. По много причини. Това е човекът, който отговоря за транспорта, ЕСГРАОН, за назначенията в администрацията, за политическите партии, за политическите контакти на кмета, които стават чрез секретаря. Той работи с всички държавни институции, от името на кмета внася всички предложения в Общинския съвет. Заради всичко това този човек следва да е много добре подготвен, диалогичен, отзивчив. Но явно тази жена не е този човек.

- Но това все пак трябва да прецени и самият кмет, нейният работодател, нали?

- Тя и за него не е подготвена. С това наше решение ние му подсказваме, че тя трябва да си ходи. Тоест правим му услуга. Защото в края на краищата ние искаме тази община да работи. Защото в момента тя не работи. В момента се правят PR акции, върви партийно строителство по кметското сдружение и не се решава нито един от огромните проблеми на града и общината. Ние искаме кметът да си назначи човек, който да работи за общината. Той да си прецени кой. Ние не му подсказваме.

- А останаха ли според вече хора тук, които да искат да работят за общината- на фона на всичко грозно, което се изсипва по такива хора?

- Има такива хора, но те не искат да работят с този кмет и с кръга около него.

- А не ви ли се струва, че в момента има едно приспиване, макар и само 6 месеца преди изборите сред местните политически партии.?

- Не, това е само привидно.

- ..и вие смятате, че града има потенциал да излъчи човек, който заслужава доверието на хората и ще може да се пребори с настоящия кмет?

- Има такъв човек и ние ще го излъчим.

- ГЕРБ има такъв човек или има такъв човек в града?

- Аз говоря за ГЕРБ. Партия ГЕРБ има такъв човек и се надяваме той да бъде кмет.

- А вие имате ли амбиции за местната власт, господин Караниколов? Спряга се вашето име и това на зам. областния управител Галина Стоянова?

- Ние сме разпознати имена по простата причина ,че и двамата сме работили в общината. Но това не означава, че ние ще сме сред кандидатите за общински кмет. Ще се огледаме и за други хора. Челната тройка от наши кандидати за кмет ще се избират от Общото събрание и накрая ще се утвърждават от Изпълнителната комисия. Най- важното ще бъде кой от тези трима кандидати ще се справи най- добре с тежкото финансово положение на община Казанлък. Още е рано да се говори кои ще са тези трима кандидати, но нашият кандидат ще е партиен.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg     

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: