Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Арх. Николай Николов: Развитието на един град е не само в хоризонтална, но и във вертикална посока

“Развитието на един град е не само в хоризонтална, но и във вертикална посока”, заяви в интервю за радио “Фокус” – Велико Търново Николай Николов –главен архитект в община Казанлък.

“През първия мандат на кмета Стефан Дамянов бе направено много. Изгради се централната част и прилежащите към нея артерии. Предстои да направим още много за развитието и доброто на града. Бъдещата ни политика е да изградим подземни гаражи, върху които да направим спортни терени за младежки дейности. Смятам, че в рамките на новия мандат на кмета Стефан Дамянов ще имаме успехи”, допълни гл.арх. Николов. Той подчерта, че най-тихи са северните квартали на града и сподели стремежът на общината да запази тези жилищни комплекси като най-спокойни за живеене. “Вече започнахме надстроявания, реконструкции на сгради, паркове и други, защото развитието на един град не е само в хоризонтална, но и във вертикална посока. Започнахме и озеленяване на жилищен комплекс “Изток”, направихме голям парк в квартал “Васил Левски”, припомни главният архитект. Той бе категоричен, че все още в града не може да се каже, че съществува “Квартал на богатите”, но стремежът е да се получи по-висок клас квартал с добро застрояване, по-хубави и големи къщи, за да може комфортът на обитаването да бъде по-висок. “До сега ние комерчески на малки парцели правим малки неща и там се живее по-спокойно. Изграждането на един такъв “Квартал на богатите” е за хора с по- големи възможности”, подчерта Николов.

 


“Казанлък е един патриархален град, който започва развитието си след Освобождението, но основно изграждането на града става през 20-те – 30-те години на миналия век. Той си остава възрожденски град и в това е красотата му”, изрази мнението си в интервю за радио “Фокус”-Велико Търново главният архитект в община Казанлък Николай Николов. Той каза, че най-хубавите сгради са построени през 20-те – 30-те години и някои от тях са уникални и до днес. Архитектът припомни, че още преди години част от сградите са съборени за изграждането на градския център. “Пинтевата и Шипковата къщи са едни от най-хубавите в града, като първата е съборена, за да се построи най-големият хотел в Казанлък. В града има много къщи, които носят облика на времето си. Част от сградите са включени в списъка за защита на паметниците на културата”, подчерта Николов. Той изрази възмущението си, че Шипковата къща, която днес е върната на собствениците си, не се стопанисва и се руши. “През изминалия мандат на кмета Стефан Дамянов бяха подновени фасадите на сградите в централната градска част, което бе един пример и жителите на града да освежат фасадите на жилищата си. Нашият стремеж е да създадем възможно повече красота”, допълни гл.арх. Николай Николов.

 

 


“Стремежът на хората е да правят все по-красиви и утилитарни сгради, като в жилищните постройки се изгражда и търговска част: магазини, банки и други”, коментира в интервю за радио “Фокус” –Велико Търново главен архитект в община Казанлък Николай Николов. Той допълни, че това е характерно за днешното строителство. Архитектът е категоричен, че въпреки законовите нормативи, по които трябва да поддържат сградите си, собствениците не го правят. По думите на Николов по тази причина много стари уникални сгради вече са полуразрушени и отпадат от списъците за културни паметници. Той обаче заяви, че липсата на пари от страна на общината, не дава възможност за поддръжка. “На територията на града ни са много малко опасните сгради в града, но са много онези, които не се стопанисват от собствениците им. Но, както казах, има сгради, които са уникални и в някои от тях си живеят отделни домакинства. Не всички собственици се грижат са фасадите на домовете си и за стабилността на постройките, което е проява на немърливост от тяхна страна”, категоричен бе Николов.

 

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: