Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Събират средства за паметник на българските войници, загинали при щурма на Одрин

София. Община Бургас, както и отделни бизнесмени от България първи са отговорили на призива на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров да бъдат събрани средства за паметник на загиналите български войници в обсадата на Одрин през Балканската война (1912 - 1913).

Пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров разказа, че справката в Националния военноисторически музей е показала, че обсадата и щурмът на Одрин са били осъществени от Втора Тракийска армия, в която участват полковете, които се формират в големите тракийски градове. „Центърът на тази армия е Пловдив, където в мирно време е базирана Втора Тракийска армия. В нейните две дивизии – Трета Балканска пехотна дивизия и Осма пехотна Тунджанска дивизия са включени – 23-и пехотен Шипченски полк (Казанлък), Десети пехотен Родопски полк (Хасково), Тридесети пехотен Шейновски полк (Стара Загора), Дванадесети пехотен Балкански полк, който град сега издирваме, Ямболският полк, Старозагорският полк и други. Установено беше, за моя голяма радост, че и знаменитата, прославила се по-късно при Дойран Девета пехотна Плевенска дивизия, е била придадена като усилваща дивизия на Втора армия. От нея са били взети – Четвърти пехотен Плевенски полк, 33-и пехотен Свищовски полк и 34-и пехотен Троянски полк”, каза Божидар Димитров.

Директорът на НИМ е изпратил писма до всички тракийски общини – да се включат със средства за изграждането на двата паметника в Одрин. „Засега първият отзив е от Бургас, управляван от ГЕРБ и „Атака”, две партии със силно патриотична жилка. На заседание на Общинския съвет в Бургас са гласувани 30 000 лева за паметника на загиналите в Одрин, където са загинали включително и бургазлии. Лично дарение от 20 000 лева направи председателят на Общинския съвет в Бургас Валери Симеонов. От останалите градове – Пловдив, Казанлък, Хасково съм имал разговори с кметовете, които обещаха, че ще поставят въпроса на заседание на съответните общински съвети. Предстои да напиша писма на общините, в които са формирани полковете от Девета пехотна Плевенска дивизия - Плевен, Свищов и Троян, които също са участвали в обсадата и щурма на Одрин”, каза той. Извън общините, лични дарения са направили Бояна Попова, Стефан Шарлопов, евродепутатът Слави Бинев, а в телефонен разговор известните строителни босове братя Диневи също са обещали да изпратят средства.


Единият паметник в Одрин е офицерско военно гробище на загиналите офицери, погребани в отделни гробове в двора на църквата „Свети свети Константин и Елена”, каквато е била тогава традицията. Войниците са погребани в четири масови гробници в околностите на Одрин, трудно е да се издирят местата, които най-вероятно са и застроени. Затова ще бъдат изписани със златни букви 1960 имена на 42 гранитни плочи от черен гранит, които ще бъдат монтирани в стената на църквата, което е също стара българска традиция. В много български села и градове имената на загиналите войници не са на отделен паметник, а са по стените на църквата. Сред тях има войници от Македония, има и около 20 души турци – мюсюлмани, редовно призовани, разказа Божидар Димитров. НИМ е отправил искане до сръбските власти, тъй като малко хора знаят, че в щурма при Одрин са участвали и две сръбски дивизии, които са дали много по-малко жертви. „Смятам, че наш дълг е имената на нашите съюзници също да бъдат поставени на плочи, които да бъдат до техните български съюзници, независимо, че по-късно влизат във войни с нас. Но когато са били съюзници е редно да им почетем имената, тъй като сърбите нямат нито своя църква, нито свои паметници в Одрин, където да отбележат паметта на своите войници”, каза още директорът на НИМ.

Агенция "Фокус"
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: