Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Иван Гороломов: Винаги съм казвал, че демокрацията е скъпо нещо

"Много от лидерите на партийни структури в Казанлък реагираха доста нервно на решението на съда да се касират изборите за общински съветници в града, а някои от тях заявиха, че едни нови избори ще се отразят на джоба на данъкоплатците.

Винаги съм казвал, че демокрацията е скъпо нещо", заяви за радио "Фокус" – Велико Търново народният представител от БСП Иван Гороломов. По думите му през 90-те години "някак си по друг начин правехме избори, имахме доверие и вярвахме в резултатите, и сега тези избори се оказаха нещо различно". Поради тази причина Гороломов посочи, че никак не е добре, че са касирани изборите, и то не само в Казанлък. "Какво ще бъде решението на Върховния съд, не мога да гадая, но каквото и да бъде, ще го приемем", каза той. Според Гороломов резултатите няма да бъдат същите, каквито са били по време на изборите през октомври 2007 г. "Ако има нови избори, това трябва да е обица на ухото на всички избиратели - като си пускат гласа, за кого го пускат и срещу какво. Спирам до тук с коментара. Всички знаете за какво става дума", категоричен бе депутатът. По повод исканията на ГЕРБ да се проведат предсрочни парламентарни избори Гороломов заяви: "Нека си искат, само че няма как да ги предизвикат".


"Естественото място на област Стара Загора е не в югоизточния регион, а в южен централен с център Пловдив", заяви за радио "Фокус" – Велико Търново Иван Гороломов, депутат от от БСП, от 40-тото Народно събрание . Той посочи, че не е подходящо преминаването на областта към плановия регион с център Бургас по няколко причини. Според Гороломов Стара Загора няма абсолютно никакви контакти, връзки или традиции с черноморския регион. "Нашите традиции са свързани с траките и затова е редно да сме към южен централен район. Ние от "Коалиция за България" в Стара Загора считаме, че естественото място на областта е в региона с център Пловдив. Друг е въпросът, че лично аз не мисля, че ще бъдем чути, за да се съобразят с нашето мнение", посочи депутатът. Той изрази становището си, че преминаването на област Стара Загора към югоизточния регион няма да забави развитието й. "Правилата по Закона за регионалното развитие са ясни, уточнени са взаимовръзките и нивата на развитие и регионите се запазват", допълни Иван Гороломов.
"Аз съм един от привържениците на мажоритарния елемент в избирателната система. Не се гордея със законопроекта за местните избори, който бе приет миналата година. Има нужда от изцяло нова система", коментира за радио "Фокус" –Велико Търново Иван Гороломов, народен представител от БСП от 40-тото Народно събрание. По думите му не бива да се изпада в крайност относно мажоритарна избирателна система, тъй като и крайните мерки имат отрицателните си страни. "Може би трябва да се базираме на подобна на немската система, което може бие по-справедлив вариант. В този ред на мисли би трябвало да отворим една скоба за дискусия относно разделението на власти на местно ниво", каза той. Гороломов подчерта, че отдавна застъпва тезата за наличие на противоречие между правата и отговорностите на кметовете на общини. "Пряко избрани, а почти всички решения зависят от Общинския съвет. В този смисъл съм привърженик на френската или гръцката системи – кметът да е председател на Местния парламент. Защо да го избираме пряко?", коментира депутатът. Според него трябва да има ясна политическа отговорност и да е ясно в Общинския съвет кой носи такава "Така няма да има безпринципни коалиции, но не казвам, че в Местния парламент в Казанлък има такива. Ако ще избираме пряко кмета, трябва да му дадем и права".

 Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:



Виж


Какво не видяхте: