Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Проект за Закон за чистотата на българския език обмислят в ГЕРБ

 Два нови проектозакона ще внесат в Народното събрание през новия парламентарен сезон депутатът от ГЕРБ от Старозагорско Емил Караниколов и неговият колега- Красимир Велчев.  Проектозаконите са за клеветата и за чистотата на българския език.  Това обяви в Казанлък на първата си за новата година среща с журналисти Емил Караниколов.


Необходимостта от двата нови закона той мотивира с това, че през настоящата година ще се слуша основно „ария на клеветата в България", предвид задаващите се избори, както и заради това, че в момента всеки говори каквото си иска при това безнаказано.

„Българският език трябва да стане разбираем за баба Пена от Бусманци", заяви Караниколов, в отговор на въпрос от какво е провокирано желанието им за Закон за чистотата на българския език. Според парламентариста, сега езикът ни бил твърде неразбираем за хората, които не владеят чужди езици, все по-често и хора от властта употребявали думи, които трудно се смилали от обикновените хора.

На въпрос, дали подобен закон за чистотата на езика не е архаичен в 21 век, народният представител заяви, че не смята така, както и че според него такъв закон не е ненужен. Караниколов посочи редица държави ,в които имало подобни закони.

Като „напрегната, динамична и трудна", той определи започващата нова сесия на българския парламент, в която депутатите най- напред ще прогласуват отново върнатия от президента Георги Първанов Изборен кодекс.

Според Караниколов , с връщането на Изборния закон, „отиващият си президент показвал ,че иска постоянно да е в новините , като ветото му е начин да показва мускули , използвайки правото си да връща закони, които ние сме приели".

Сред останалите приоритети на новия парламентарен сезон ще са законът за общинската собственост, законът за дипломатическата служба, законът за отпадъците и законът за горите, законът за военната полиция. Последният ще е факт още следващия месец.

Общо над 38 са законопроектите, приоритетни за новата сесия, уточни Караниколов.

167 са законите, приети от 41-то Народно събрание през последната парламентарна сесия, по време на проведените 130 заседания. Общият брой на внесените законопроектите бил 273, като 162 от тях са дело на МС, а останалите на народни представители.

За парламентарен контрол през последната сесия на Народното събрание са били посветени 152 часа и 27 минути, отчете още Караниколов.
Със задоволство в началото на новата година народният представител отбеляза ,че с новото ръководство обезличаването на ГЕРБ в Казанлък спрямо и организацията вече има свое лице.

Трима поне ще са номинираните кандидати за кметове на Казанлък от ГЕРБ, като това ще е работа на Общото събрание на организацията в града, уточни той. Кой обаче ще е същинският претендент, ще каже Изпълнителната комисия в партията.

Деляна Бобева  www.dariknews.bg  

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: