Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


„Екологично развитие”

 „Екологично развитие” проект по Европейска Доброволческа Служба към СНЦ „Младежки център за развитие –Взаимопомощ”
"Какво може да направим от стари гуми?"

Нагледен отговор на този въпрос в последните месеци дадоха доброволките от Корпуса на мира – Меган, към НЧ ”Цвятко Радойнов -1885” с. Крън и Раминта от Литва, към СНЦ „Младежки център за развитие –Взаимопомощ”, в тон с коледните празници и чудесата. Запитани от Меган, децата от местния еко клуб в с. Крън, дават положителен отговор, че ще помогнат да се изгради ддетска площака от тях, самите!  Това е идея за място където да се срещнат, играят и спортуват. Това са деца от трети до пети клас  и те са научили в един урок за най-вредните отпадъци, отиващи на депо - автомобилните гуми са сред най-вредните и най-често срещани отпадъци навсякъде. Така децата бяха изправени пред предизвикателството да изградят площадка от  гуми с люлка като направят скици на това как те си я представят.


Селото в Крън трябва да е поласкано с това, че има доброволка от Корпуса на мира, по проект на Народно Читалище „Цвятко Радойнов-1885”, която работи в интернационален екип от Сдружение „МЦР-Взаимопомощ”, с местната общност, интернационални доброволци и всеки, който иска да помага. Идейното решение и развитие на „Искаш ли да играем?”, започна през август 2010 г. и дава шанс на всеки, който иска да се учи по екологични въпроси, да използва различни инструменти и стари, и употребени отпадъци, да развие уменията си.

Площадката от гуми беше добра идея, защото не изисква толкова големи капиталовложения, като такава, изградена от нови материали. Милиони износени гуми се хвърлят всяка година, така че защо да не ги използваме, за да направим нещо наше, площадка за игра на нашето бъдеще ДЕЦАТА. Гумите са издражливи на удар и като цяло добра идея за тяхната безопасна игра. Повечето от материалите използвание за площадката са дарения от местни бизнесмени, инструментите са дадени от местни хора, а помощниците-доброволци, участвали в изграждането са от Америка, Австрия, България, Франция, Германия и Литва. В начинанието се проведе и модно щоу от дрехи, направени от отпадаци, с дизайнерски решения на децата. Оползотвориха се множество найлонови торбички, стара хартия и картон, ПВЦ бутилки, кутии от консерви и плодови сокове.

 Площадката беше завършена и официалното й откриване ще бъде през пролетта на 2011, когато всичко се е раззеленило. Въпреки това децата вече играят и се забавляват на нея. Коледа е и чудеса се случват, идват хора от различни страни в Община Казанлък и я правят по превликателна и мотивираща за младите хора.

Не е тайна, има много неща в сферата на опазване на околната среда, за които да работим в България. Това не може да се свърши само от един човек или от една организация, да се реши голям проблем като  изменението в климата, замърсяването на водите, управление на отпадъците, но може поне да се замислим за това. Не трябва да се сещаме за тези проблеми само през април, когато е деня на земята!

Нека бъдем по добри и търсим начини да се амбицираме и направим по отговорни хората около нас. Например чрез многото интересни екологични, къси филмчета, кампании, рекламни клипове, които да накарат хората да се мотивирани да опазват околната среда. Ето защо в арт клуб „Импулс” на ул. Искра 22 към „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” се проведе и екологична вечер . Бяха включени множество късометражни еко филмчета, които са лесни за разбиране и гледане.  Плануваме и създаването на вечери, посветени на чая, хора, обичащи природата и някои по сериозни филми за проблемите, свързани с опазване на околната среда и наболели за обществото напоследък проблеми.

Филмчетата са разработени от различни екологични организации, организации за защита на животните, рекламни агенции, независими организации, които просто искат да направят света по-добро и зелено място. Бяха засегнати въпроси, свързани с опазване на околната среда и как да се използва енергията целесъобразно, как да обичаме дърветата,а не само себе си, както и интересен филм за найлоновите торбички и как животните „пестят” енергията.

Не е трудно да се води екологосъобразен начин на живот-тези филмчета го показаха.  По-здравословно е и забавно. Имаше и филми за въздуха, който дишаме, водата, която пием, земята, по която ходим, те не принадлежат само на нас и трябва да ги пазим повече. Ако някой желае да споделим тези филми с него да се свърже с нас чрез емайл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и да направим заедно света по-добро място. Нека коледния дух ни накара да се замислим как да подарим нещо на света, а не само да търсим и гледаме в ръцете на хората около нас какво са ни донесли.

Автор: Раминта Крисчунейта –Доброволец по ЕДС от Литва
Превод и редакция: Екип МЦР-Взаимопомощ
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж