Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък – Долината на розите и Тракийските царе

Казанлък вече се превърна в Долината на розите и Тракийските царе. Във всички официални справочници и пътеводители е отделено място на Долината на розите в България и нейната столица – Казанлък.

Нейните уникални дадености, живописно разположени между двете планини, Стара планина и Средна гора, плодородна почва, щедро напоявана от река Тунджа и съхранените вековни традиции за розопроизводство, автентичен фолклор и местни занаяти, я превръщат в кръстопът на вътрешния и международен туризъм.
Именно в Казанлъшкия край историята е оставила следи от няколко епохи. Най-трайни и впечатляващи са тези, оставени от траките – народ с изключително разнообразна и самобитна култура. Доказателство за това е Тракийската гробница, разположена в парк “Тюлбето”. Тя е един обект със световно значение и е първият български паметник, включен в световния списък на паметниците на ЮНЕСКО.

 

За ценителите на Тракийската цивилизация, през 2005 година, в Града на розите бе поставено началото на честванията на Празниците в Долината на тракийските царе. “Целта на събитието е да се превърне в традиционно и ежегодно да се провежда края на лятото, за да се експонира уникалното културно-историческо наследство на траките в Казанлъшкия регион”, заяви Росица Николова – главен специалист в “Съвета по туризма” в Общината и допълни: “Наличието на тези единствени по рода си в България дадености, редом с реновираните и новосъздадени места за развлечение и най-вече осъществяването на грандиозния проект за разкриването на античния град Севтополис за посетители, този край ще се превърне в кулминацията на културните маршрути в страната ни”.

Не е възможно обаче да се говори за паметници на културата в Казанлък и да не се спомене Паметникът на свободата на връх Шипка. Паметник – символ на българската независимост и извор на родолюбие на всеки българин.

Града на розите и тракийските царе е родно място и на именити български художници, писатели и артисти, между които са: Ненко Балкански, Дечко Узунов, Чудомир.
“В последните години, видян отвътре, град Казанлък е красив и привлекателен”, бе категорична Николова.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж