Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


10 хиляди евро достигна килограм розово масло през 2007-ма година

По информация на Недко Недков - директор на казанлъшкия Институт по розата, цената на килограм розово масло миналата година е достигнала 10 хиляди евро.

Сумата е платена от Японска фирма, закупила скъпоструващия продукт от казанлъшкия институт. Като причина за високата цена, Недков посочи миналогодишния дефицит на розово масло в страната и в частност в община Казанлък. “През последните една –две години не можем да се похвалим с добри добиви и причината е в неблагоприятните климатични условия. Всеизвестно е, че за да има повече розово масло, климатът трябва да е идеален, което ще рече да има валежи всеки ден, както и ежедневно слънцегреене”, заяви Недко Недков. Той допълни,че загубите на розов цвят в следствие на лошите климатични условия могат да се компенсират само с капково напояване на насажденията, което, по думите му, никак не е евтино и предпочитано от розопроизводителите. “До колкото ми е известно в следващите години засушаването ще бъде все по-голямо в страната ни, което трябва да бъде предпоставка за изграждането на цялостни системи за капково напояване на розите”, изрази притесненията си директорът на казанлъшкия Институт по розата. Недко Недков бе категоричен, че въпреки ниските добиви, качеството на розовото масло е запазено: “В никакъв случай не сме се стремили към количество. Качеството на розовото масло в България трябва да се запази, независимо от климатичните условия. Българското розово масло е най-качественото в света и ние държим на това”.

 


“Неблагоприятният климат се отрази на добивите на розово масло през 2007 година”, заяви в интервю за радио “Фокус”-Велико Търново директорът на казанлъшкия институт по розата Недко Недков. “През изминалата 2007 година мога да кажа, че имахме сериозни проблеми с производството на розово масло, поради факта, че се наблюдаваха периоди с рязко засушаване, което доведе и до ниски добиви. Тогава рандеманите бяха високи – от 4-4.5 тона рози се получаваше 1 килограм розово масло, а при нормални климатични условия същото количество се добива от 3 тона рози. Като цяло през 2007-ма година не можем да се похвалим с добри и високи добиви в розопроизводството. Загубите бяха значително големи”, допълни Недков. Той подчерта, че няма опасност от измръзване на маслодайната роза, тъй като тя се отглежда само на открито и е приспособена към нашия климат. По думите на директора на Института проблем може да се окажат ниските температури, когато те паднат под минус 30 градуса и духа силен студен вятър. “Такива обаче в България не се наблюдават и да се надяваме и в следващите година да е така. В Институтът по розата в Казанлък в оранжерии отглеждаме посадъчния материал”, заяви Недков. Той допълни, че продукцията не се реализира никак трудно, като се има предвид големия интерес към розовото масло и тазгодишните ниски добиви. Недко Недков подчерта, че Институтът по розата в Казанлък е държавен и няма предварителни договорни отношения с потребители: “Ние съхраняваме нашето розово масло в банката и го продаваме на онзи купувач, който даде най-висока цена. Що се отнася до местните частни розопроизводители, те имат сключени договори предимно с големи френски или немски компании за износ на розово масло. След като се получи продуктът, се изпраща проба от него до съответната фирма, и при одобрение от нейна страна, тя го закупува”. По думите на директора, Франция е най-големият ни потребител на розово масло. След нея се нареждат: Германия, Япония и Арабският свят. “Розова вода се купува най-вече от арабските държави, които я използват за различни ритуали и като хранителна добавка, например за приготвяне на баклави. Розовата вода има стимулиращо въздействие върху организма. България се нарежда на първо място в света по производство на розово масло – по качество и количество. Ще има години, в които страната ни ще получава 3-4 тона розово масло, докато сега добиваме от два до два тона и половина”, допълни Недков.


 През 2008-ма година не се очаква Институтът по розата в Казанлък да участва в международни изложения, стана ясно след разговор с Недко Недков – директор на института. Той посочи, че е планирано за сега само едно участие - на Аграрното изложение в Пловдив, което ще се проведе в края месец февруари. “На девети май 2007 година взехме участие в изложение в Париж. Французите проявиха интерес към розово ни масло, имаха възможността да го тестват дори и останаха доволни. Тогава много от тях научиха, че розовото масло се използва за техните парфюми. Интересът бе огромен”, бе коментарът на Недков. През 2007-ма година Институтът по розата отбеляза своя 100-годишен юбилей сред гости от чужбина и приятели. “Представихме доклад за разработените от нас тематични планове в областта на селекционирането на маслодайната роза и другите етерично-маслени култури вобластта на растителната защита, биологичното земеделие, където нашите идеи са да намалим употребата на химически препарати, за да може да се получава по-качествено розово масло”, заяви Недко Недков.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж