Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Рекорден брой участници на "Богородична стъпка"


 Рекорден брой участници /над 2000/ ще има на V Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка", който ще се проведе на 28 август /събота/ на националния културен, курортен и балнеолечебен туристически обект Старозагорски минерални бани. това стана ясно след днешната пресконференция на организаторите от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество "Одринска епопея" и Кметство Старозагорски минерални бани.


Както повелява традицията целите пред събора са съхраняване на българските народни традиции и обичаи, популяризиране на природния феномен "Богородична стъпка" и богатото културно-историческо наследство в района на курорта домакин. В събора ще вземат участие групи, представящи народни обичаи и традиции, фолклорни певчески и инструментални групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители. Патрон на проявата е кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Началото на програмата е в 9 ч., а официалното откриване е предвидено за 11 ч. на I сцена. Заключителният концерт "С песните на Тракия" - народно веселие ще започне около 18.30 ч.

Поради изключително големия интерес за пръв път на събитието ще има 3, вместо 2 сцени. Останалите новости са Улица на занаятите, детски пленер за рисунки на тема "Какво ми разказа баба" и група почитатели на народните танци, които свободно ще учат всички желаещи да усвоят стъпките на българските хора.

Тази година журито е в състав доц. Крум Георгиев, фолклорист; акад. Кирил Тодоров, композитор; Дочка Къшева, фолклорист; Димитър Колев, композитор и диригент на Фолклорен ансамбъл "Загоре"; Красимира Манчева, музикален педагог на ансамбъл "Загорче" и тенчо Желев, диригент на Духов оркестър Стара Загора. 91 индивидуални изпълнители и 102 колектива от всички фолклорни области на България ще спорят за присъждане на Награда на Кмета на Община Стара Загора, награда на Съюза на Тракийските дружества, Награда на Тракийско дружество "Одринска епопея", Награда на Зонта клуб Стара Загора, Награда на Туристическо дружество "Сърнена гора" и Награда на Тракийско младежко дружество "Капитан Петко войвода" - Стара Загора. Най-малките участници тази година са от Дом "Незабравка" в Стара Загора, които идват след като обраха овациите на публиката на Националния събор Копривщица'2010.

Традиционно Община Стара Загора ще осигури безплатен автобусен превоз за желаещите да посетят феномена "Богородична стъпка".
Очакваме всички любители на българските народни традиции и обичаи.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: