Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Американка и французойка с летни проекти в Казанлък


 Лятна арт-школа за деца и възрастни отворя врати в Казанлък от утре-- 15-ти юни. Школата е създадена по проект Европейската доброволческа служба и Младежки център  за развитие „Взаимопомощ"в Казанлък.

В школата  ежедневно  посетителите  ще се забавляват и усвоят различни умения: те ще бродират, рисуват, апликират , ще садят цветя. Всичко  това  ще става под грижите на доброволци от Центъра и лично под опеката на 22 годишната арт терапевтка от Франция Агат Феран. Агат е доброволка от Европейския доброволчески корпус, избрала съвсем целенасочено проекта на „Взаимопомощ" в Казанлък, след като  е била  впечатлена от работата на германска доброволка в нейния роден град Бордо.  Между магистратурата  и лятната ваканция Агат избира България и по-специално  Казанлък.

Това, което намира тук като проект я впечатлява и заедно с местните активисти решават да го превърнат в едно добре осмислено място. Идеята на Агат и  приятелите й е от изработените красоти в арт школата да подредят специална изложба по една от централните улици на Казанлък- „Искра", където се намира самата школа. Освен това младата доброволка ще записва всеки един етап от своята работа в школата, впечатленията й от общуването с хората в Казанлък като крайната й цел е през септември, когато проектът приключва да бъде готова с т.н. своеобразен Дневник-  пътеводител на европейския доброволец. Идеята е книжката да се представи като модел за работа сред местните средношколци, които биха имали желание идната година да се включат в програмите на Европейската доброволческа служба. Задължително условие за това е владеенето на английски език..

 Въпреки краткия си престой  в България - само месец, Агат вече е почти имплантирана в местната общност-всеки ден намира нови приятели, успяла е артистично да се включи и в празничното карнавално шествие тази година, в рамките на празника на розата. В него освен  като гримьорка на малките артисти, самата Агат също е дефилирала с  артистичен костюм. 

Беше забавно и хубаво ,също като вашата баница, казва на български през английски  младата французойка.

Паралелно с това Агат вече  е намерила и  своя приятелка, в лицето на менторката  от Корпуса на мира- 24 годишната американка от Минесота Мегън Лунбърг. Мегън е завършила архитектура и екология, в България е от година.  От няколко месеца Мегън е в казанлъшкото село Крън. Там работи в местното читалище, като обучава деца и възрастни на английски, писане на проекти и различни арт и еко умения.  Домакините й са възхитени от лекотата ,с която усвоява българския. Като награда ина принциап „Опознай , за да обикнеш" за това лято са планирали за Агат и Мегън интересин дестинации. На двете момичета им предстоят екскурзии до Велико Търново,  Варна и Батак.

Деляна Бобева www.dariknews.bg   

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж