Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Най-скъпият гоблен показан в Казанлък


 Община Казанлък ще получи тържествено ръчно избродиран националния  герб на  България, по време на официалното откриване на тазгодишния празник на розата.  Бродираният герб е с размери 40 на 35 сантиметра.

Това съобщи  Илианна Косева, председател на национален клуб  „ Българска бродерия", чийто 14  представителки вече няколко дни показват в Казанлък българска бродерия, шевици,  гоблени и плетива в рамките на специално подредена експозиция под надслов: „Рози и шевици".

Поканата за гостуването е отправена от фондация „Българска роза" и община Казанлък.  Върху герба денонощно се трудят  на  смени майсторки на гоблени от цялата страна,  членуващи в  клуба.  До петък вечерта, когато е официалното откриване на празника  той ще бъде готов.  С подобен герб ще се сдобие и  казанлъшкото читалище „Искра". Символът на държавата е дар от  най- видните гобленарки на България , по повод 150-та годишнина от създаването на читалището.

В Казанлъшко майсторките на гоблена от цялата страна ще  оставят и трети герб- той ще е дар за  село Розов, където   гобленарките са намерили нови приятели. Така селото в Казанлъшко ще стане първото село в България, което ще има  ръчно изработен герб.

 С подобни в същите размери  бродирани гербове до момента разполагат само Народното събрание и Община Златоград.  Парламентарният герб е първият бродиран герб,  дар от националния клуб на гобленарките.  Негов майстор  е  бившата библиотекарка  от Банкя Надя Христова.

Гербът й сега краси кабината на парламентарната шефка Цецка Цачева. 

Другите  два  бродирани герба притежава Община Златоград.. Изработени са столичната гобленарка и златоградска снаха- Катинка Ковачева- съпруга на почетния гражданин на Златоград.  В колекцията си от няколкостотин гоблена Катина се гордее с поредицата, посветени на родопските носии.  В казанлъшката изложба , подредена във фоайето на ДК „Арсенал" са показани над 300 гоблена, носии, блузи ,ръчни плетива и шевици.  Преобладават гоблените с флорални мотиви, икони и гоблени по картини на известни български художници.

На специално внимание от посетителите на  експозицията се радва гобленът „ Ръченица" по картината на Мърквичка, дело на гобленарката  Пенка Зафирова . Показаният гоблен е най- скъпият  в изложбата, с цена 3500 лева. Той е уникална разработка на дизайнерката Таня Петрова и самата майсторка  Пенка Зафирова.

Зафирова е сред малкото български гобленарки, имали честта да специализират  в несъществуващата  вече  фирма за гоблени  „Вилар".

 Невороятното усещане от „Ръченицата" на Мърквичка е пресъздадено от гобленарка и дизайнерка само с пъстротата на 50 цвята, при положение, че в оригиналната картина  са използвани близо 1200.

Сред останалите майсторки, показващи уменията си в Казанлък е 74 годишната  Лидия Колева,  имала търпението и майсторството на два пъти да избродира  един от най- дългите гоблени- „Тайната вечеря", дълъг 1,50 и висок 0,50 сантиметра. Самата Лидия признава, че в колекцията  си има над 200 ушити гоблена,  като в Казанлък показва  едва 100 от тях.

Лидия е една от малкото по време на социализма  шофьорки на туристически автобус към „Балкантурист". Благодарение  на пътуванията  си зад граница, Лилия е успявала да закупи и избродира  десетки гоблени , с ренесансови и аристократични мотиви.  

  Илияанна Косева, председател на националния клуб „Българска шевица" и издател на списанието „ Добър апетит", което е верен партньор на гобленарките, заради това, че във всеки брой има поне по една схема на гоблен за бродиране споделя, че по време на социализма  гобленарството  е считано за дребно буржоазно изкуство и властта се е отнасяла негативно към него.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век гобленарството се приема като изкуството на градската жена.  Заради големият интерес към гоблените  в България, тогавашната фирма  „Вилер" разработва специална серия от български мотиви,  сюжети  и православни икони  за своите почитателки в  България.  

 Националният клуб „ Българска  бродерия" е създаден преди 7 години, след конкурс  на тема  „ Икони в гоблени". На него се отзовават майсторки на това изкуство от цялата страна.

Събират се не се разделят повече. В момента клубът обединява повече от 70 жени от цялата страна.  Повечето членове на клуба са с различни професии и бродират за удоволствие.  

В партньорство с уважавани фирми от бранша, клубът  организира ежегодно национален конкурс за бродерия.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: