Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Показват първата подробна българска георграфска карта

 Първата българска географска карта, изработена по литографски път и включваща всички селища в освободена България може да бъде видяна в най- новата експозиция на казанлъшкия музей „Искра". Изложбата е озаглавена „ Христо Г. Данов- Книжарят" и е съвместна работа на казанлъшкия музей и Пловдивския музей „Христо Г. Данов". Литографската карта на България е първата Следосвобожденска  карта  и е създадена с помощта на военни карти на Руския и Австрийски  генерални щабове, съобщи Мария Ибришимова от ИМ „Искра.

За първи път картата е била показана на Първото земеделческо промишлено изложение в Пловдив, през далечната 1882 година, където печели и златен медал.

Уникалната карта е дело на издателството на Христо Г. Данов.  Открита е преди година и половина в  хранилището на казанлъшкия музей от Мария Ибришимова,  специалист отдел „Възраждане" в музея.

В експозицията са показани и различни учебни пособия, издавани в пред и след Освобожденска България от издателството на видния клисурец.

Сред интересните експонати са и макети за обучението по география  и астрономия, както и по биология. Показани са макети на сърце, мозък, човешко окол, кожа и други.

Експозицията  е особено интересна а учители и  ученици.  Посещенията й са безплатни до 30-ти юни.  

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: