Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Математическата експертиза: има промяна на мандатите в Общинсикя съвет на Казанлък

789 гласа за един общински съветник- толкова е избирателната квота за един мандат в община Казанлък, установена на база направената математическа експертиза от вещо лице, наето от Административния съд в Стара Загора.

 

Новата квота е с 3 гласа по-малка от досегашната – 792 гласа за един мандат. На база на новата квота се променя и разпределението на мандатите в общинския съвет, като в него за съветник би следвало да бъде избрана и независимата Цветанка Пискова. Определената нова избирателна квота на практика ощетява БСП, тъй като тя трябва да получи 7 мандата. Мандатите на останалите политически сили не се променят- ГЕРБ остава с мнозинство- 8 съветника, броя на съветниците си запазват и останалите политически сили. В хода на 7-мото заседание в Административния съд бяха разпитани членове и на секционни избирателни комисии с номера 23,45, 73,70, 74, 81,76. Разпитите им са във връзка с несъвпадането на броя на пликовете, намерени в чувалите, броя на гласоподавателите в избирателните списъци и броя на намерените бюлетини. Членовете на СИК бяха разпитванина база искане на представителите на политическите сили в общинския съвет, без БСП. Те са необходими на административния съдия Ирена Янкова за изясняване на доказателствената част по делото. От обясненията на разпитаните членове на СИК става ясно, че в една част от секционните избирателни комисии пликовете са били оставени в самите секции, други били са върнати с неизползваните материали. В хода на разпитите е установено, че за една от избирателните секции има проблеми за установяване на броя на пликовете, при което административно дело не може да бъде изяснено от фактическа му страна. По тази причина на следващото заседание, насрочено за 27-ми декември е разпоредено да бъдат разпитани нови членове на секционните комисии, както и от проблемната секция- 23-та. Идната седмица разпит ще има и член от 73-та секционна комисии, който днес в съда се е явил без лична карта. Според представители на жалбоподателите твърде е възможно до края на годината казусът “ общински съвет” в Казанлък да бъде решен. Съществува възможност и за пренасочване на делотоза края на тази седмица.

 


Предложение за преразглеждане на решение №5 о взето от новоизбрания общински съвет на Казанлък на 5-ти декември тази година, депозирав канцеларията на местния парламент избраният за съветник от коалиция “Чиста Розова долина” Крум Владев. Предложението на Владев за преразглеждане е адресирано до председателят на общинския съвет Иван Кьосев и до областния управител на Стара Загора. В искането за преразглеждане на решението, с което се определя състава на постоянните комисии в новоизбрания общински съвет, Владев категорично се обявява срещу партийните пристрастия. Сред доводите му за ревизия на решението е и декларираното му неудовлетворение от страна на коалиция “Чиста Розова долина” от разпределението на местата в комисиите. Според Владев фактът, че на двамата съветници на ДПС са предоставени 5 места в комисиите, а на коалицията, чийто единствен представител е той, е дадено право на участие само в една комосия, при това не спортна. Според Крум Владев, това е "потъпкване на правата му от неформалната коалиция на ДПС, ГЕРБ и Атака в новия общински съвет".За избирането си в новия общински съвет Крум Владев е получил доверието на спортни клубове от Казанлък и района. Като съветник той е член на ПК по екология и обществен ред.

 

 

Деляна Бобева www.dariknews.bg   

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:



Виж


Какво не видяхте: