Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшките специалисти по здравни грижи излязоха на протест

Специалисти по здравни грижи в града на розите излязоха на протест на обяд от 12.30 часа до 13.30 часа пред сградата на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ), предаде кореспондент на радио “Фокус”-Велико Търново .

Всички те искат: промяна в Закона за здравното осигуряване; стартова заплата от две минимални работни заплати; заплащане на нощния труд по 0,5 % от минималната заплата на час, минимален осигурителен праг от две минимални работни заплати, целево финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на медицинските сестри, работещи при общопрактикуващи лекари, съобразно брой пациенти и извършени дейности; финансиране на специализациите на професионалистите по здравни грижи, както е при лекарите; улеснен и достъпен прием, както и регулиране на базовото образование на медицинските специалисти - 3 години, 4600 часа за степен "бакалавър"; промени в националния класификатор, в който да бъдат вписани нови кодове, както и научни шифри за специалисти по здравни грижи.”Ние от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Казанлък се присъединяваме към националните исканията на колегите ни. Искам да подчертая, че сега лечебните заведения се финансира по различен начин, сестрите във всяко отделение взимат различна заплата и не мога да посоча в какъв размер е средното трудовото възнаграждение в нашата болница на този персонал. Заплащането е различно”, коментира Мария Ибришимова – старша сестра в МБАЛ-Казанлък. В местното лечебно заведение работят 237 медицински сестри, лаборанти, акушерки. “Сега в МБАЛ –Казанлък се правят пробни изчисления за повишаване на заплатите с 22 % на лекарите и на нас професионалистите по здравни грижи”, допълни Ибришимова.

 


“Не съм против протестите на специалистите по здравни грижи”, заяви за радио “Фокус”-Велико Търново доктор Христо Христов – управител на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък. Той изцяло подкрепя днешните протести на медицинските сестри и лаборантите с мотива: “Щом има протест, значи наистина има нередности и недоволни. Най-вероятно от месец февруари ще изчислим с колко точно да увеличим заплатите на специалистите по здравни грижи, но след като минималната заплата от 180 лева става 220 лева от първи януари и една санитарка ще взима повече от сега, то една медицинска сестра не може да остане със досегашното си месечно трудово възнаграждение и ще трябва да го увеличим”, заяви д-р Христов. Той допълни, че до сега към заплатите е изплащан и така нареченият допълнителен материален стимул, като за всеки работещ е бил в различен размер. След Нова година единият от вариантите за увеличение на заплатата на специалистите по здравни грижи е да се постигне споразумение с всяко отделение в МБАЛ-Казанлък за това дали да има такава добавка и всеки месец да е различна сума или да има само определена твърда заплата. “Две години вече НЗОК дава едни и същи цени на клиничните пътеки и приходите ни са едни и същи, а инфлацията расте. Ще търсим варианти за повишаване на заплатите. Не съм против това”, подчерта д-р Христов. МБАЛ-Казанлък е търговско дружество и сама предстои да определя новите месечни трудови възнаграждение на работещия персонал.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: