Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


35 години от създаването на Смесен хор „Петко Стайнов” и 40 години Детско-юношески хор „Искра”

Днес, 13.12.2007г от 18.30ч. с юбилеен концерт Народно читалище „Искра” ще отбележи 35 години от създаването на Смесен хор „Петко Стайнов” и 40 години Детско-юношески хор „Искра”.

Началото на хоровата школа в града ни е поставено през 1967 год. със създаването на детски хор. През 1976 г. детският хор е именуван “Искра” и в него  влизат най-добрите гласове на хоровата школа на възраст от 10 до 18 години. Заслугата за този разцвет на хоровото изкуство е преди всичко на всеотдайния и дългогодишен диригент  Петя Павлович.

Верни и достойни помощници на Петя Павлович през тези години са Киркор Тютюнджиан, Димитрина Костова, Койчо Леков, Елена Райнова, Рана Воденичарова, Дора Кошева. През 1983 год. в Казанлък пристига и поема Хоровата школа една друга талантлива личност – Ваня Монева.

Днес, ръководител на Детско-юношески хор „Искра” е Стефка Денева, под чието диригентство хорът завоюва престижната награда за “Най-добра обработка на фолклорна песен” на Международния хоров фестивал “Виваче”  в гр. Веспрем , Унгария, през м. юли, тази година.

Смесен хор “Петко Стайнов” е създаден през 1972 год. Инициативата  е на акад. Петко Стайнов. В хора се вливат много изпълнители от други хорови колективи в града и под амбициозното ръководство на Петя Павлович, колектива за кратко време укрепва и активно се включва в музикалния живот на града и страната. През същия период осъществява  мащабна концертна дейност  из България и Европа.

За неговото проспериране са работили и са оставили своя следа, още Ваня Монева и Нели Трошева.
От три години Главен художествен ръководител и диригент на Смесен хор “Петко Стайнов” е Младен Станев. Под негово ръководство колектива осъществи няколко успешни концертни турнета в чужбина, преминали с изключителен успех и посрещнати с голям възторг от публиката.

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж