Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшки възпитаник проби в Холивуд


 Несебърлията Неделчо Богданов, автор на анимационния филм „Екип 54”, който стъпи на червеното килимче на Холивуд през април 2009-а като част от програмата на фестивала за късометражно кино "Холишортс", е завършил специалността  "Живопис" при Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък през 2001 г.


Художникът има участия в три от световните фестивали в листата на оскарите. Показвал е творчеството си на Нешвил Филм Фест, Атланта Филм Фест, Ню Йорк, Foyle Film Fes, Ирландия, Балкананима, Белград, Анимафест, Румъния, Сараево Филм Фест, Босна, Филмини и In Palace в България. Най-титулованият му филм „Екип 54” има 4 фестивални награди, една от които е на публиката от Филмини.

След казанлъшкото школо младият автор  завършва анимационна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2008 г.
Всъщност носителят на награди от международни фестивали върви по познати пътеки – майка му и баща му също са учили в казанлъшката ковачница на млади таланти, както и сестра му.

Трудно е сега у нас да се прави анимация, признава младият автор, за когото аналогията с времето на Доньо Донев се изчерпва с категоричното: „Днес в България просто няма анимация! До ден днешен всички знаят само Доньо Донев”.

Това обаче далеч не пречи на таланта от Несебър да работи - за 7-8 години той има вече над 100 минути анимация и сам знае, че дори само по себе си това вече е постижение.

„Хилядите рисунки, натрупани за филмите, се раждат по всяко време от  всевъзможните случки на битието, които си представям по свой си начин“, обяснява творческия процес художникът, който е и сценарист, и режисьор, че и автор на част от музиката на любопитните ленти.

С едно на ум, че може и да разочарова сънародниците, той признава, че в това, което прави, няма за цел да изхожда от типично българското, опитва се да си даде равен старт в целия свят и с това си обяснява успеха на филмите му в чужбина, включително – в Холивуд, където работи и най-известният български майстор на анимацията Румен Петков.

Обаче зрителят на „Ужилване”, „Зверове”, „Да имахме жени”, „Професорът”, „Откуп” и, разбира се, „Екип 54”, веднага улавя именно родното „намигване” на образите към публиката. А в България наистина това изкуство има публика, разбрал е вече Неделчо Богданов и допълва: „На много хора им е интересно, в София залите на фестивала са препълнени, хората искат да гледат просто кино, направено за публиката. Когато в киното се работи за това, има и публика!”.   

Като всеки автор, той ражда идеите сам – любимият му момент е да измисля историите. Това му харесва най-много в цялото правене на анимация.
Интернет помага, когато авторът е неизвестен и иска да се докаже, обяснява  възпитаникът на казанлъшката Художествена гимназия: „Това е единственото място за изява, ако не те вземат на фестивалите!”.

Днес Неделчо Богданов не крие, че очаква и нови световни признания, като не изключва това да стане и с най-новия му филм, сериалът „Българ”, за който вече има оферти от голяма българска телевизия.

Светлозар Стоянов   novinata.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: