Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Интервю с Илияна Иванова - евродепутат от листата на ГЕРБ

 Интервю с Илияна Иванова - евродепутат от листата на ГЕРБ. Родена в Стара загора. Избрана в ЕП на изборите на 7 юни 2009 година. В Европейския парламент, Илиана Иванова, заедно с нейните колеги от ГЕРБ стават част от най-голямата парламентарна група от 256 човека на Европейската Народна Партия.

Нейните ангажименти и отговорности са свързани предимно с комисиите в които участва – тя е член на Комисията по бюджетен контрол и на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-председател на Специалната комисия по финансовата, икономическа и социална криза, заместник-член на Комисията по икономически и парични въпроси и заместник-председател на Делегацията на ЕП за връзки с Китай. Илиана Иванова има и лична връзка с града на розите-тамошна снаха е.


Илиана Иванова бе гост на първата година от откриването на Европейския информационен ценътр в Казанлък. Преди това тя се срещна с граждани, представители на местната власт и на НПО в града, за да разговаря с тях  по темата за европейското гражданство като право и отговорност. -

Госпожо Иванова, факт е и поредният доклад на ЕК за България. И в него нищо ново- очакваните слабости. Защо Европа се е вторачила толкова много единствено в съдебната ни система и тя ли е Ахилесовата  пета на страната ни?
- За да се втренчи Европа толкова много в съдебната ни система, очевидно нещо не работи. И това се отчита не един път. Очаквания има, резулатати- не. И това се видя и в последния доклад на ЕК. Аз бих казала, че докладът е обективен, тъй като отчита направеното, но отчита и това, което предстои да се свърши. И основният проблем си остава там. Но е важно да се каже, че не само доклада на ЕК, но и в доклада за бюджетния контрол, е споменат въпроса със съдебната и административната реформа в станата ни. Ще кажа, че имаше и такава опасност, която за щастие избегнахме, но имаше предложение от германска евродепутатка, която поиска да бъдат обвързани  бъдещите плащания от еврофондовете, с реформите в съдебната ни система.  За щастие това предложение бе оттеглено. Но напрежението е все още много голямо и очакванията нещо да се случи в тази сфера, са очаквания не само на Еврокомосията и нашите европейски партньори, но и на  българските граждани. За съжаление ние като евродепутати правителството, още по-малко, не можем да повлияем на този процес.

- През изминалата седмица стана ясно, че Гърция все пак ще получи заем от европейските институции, за да не фалира като държава. Това даде повод отново да се възобнови дебата за  критериите   и липсата на компромиси, които не трябва да се правят по отношение на бъдещите нови членки на ЕС. В този смисъл до каква степен България, като един от неудачните нови присъединили се, може да си прави съответните поуки?
- Аз не бих нарекла България неудачен пример и не бих я  сравнявала с Гърция, по отношение на финансовата стабилност. И още едно уточнение: няма категорично заявено становище как да се спасява Гърция и дали въобще ще се спасява. Има заявени намерения за рамката как това ще се случи. Тоест 1/3 участие на МВФ, останалата част поета от държавите- членки на Еврозоната, но при условие, че всички останали средства са изразходвани и  Гърция не е получила никава помощ от капиталовите пазари, няма как да бъде спасена. Тогава със гласуване от всички страни-членки, с право на вето евентуално, би се стигнало до спасяване на Гърция. Така че не е ясно, според мен дали това ще се случи,  понеже и една страна би могла да наложи това право на вето. Дано не се стига до момента, в който това трява да се реши. Въпросът е твърде деликатен и сложен, не защото е проблем самото спасяване на гръцката икономика, като част от европейската икономика, а проблемът е свързан с останалите страни, които ще се наредят след Гърция на опашката и ще искат да бъдат спасени по същия начин. В този смисъл по отношение на България няма базови сравнения какво е било качеството на статистиката в двете държави- България и Гърция  в продължение на много години. Очевидно България е в много по-добро финансово положение, с по-доброто равнище на държавния дълг- под 15% е при нас от БВП. В Гърция не само държавният дълг, но и бюджетния дефицит са над 13-те%, а нашият под 3%. На тази база не мисля, че можем да говорим, че сме застрашени по някакъв начин. Но ние сме застрашени от притеснението и уплахата  в страните-членки по отношение на това какво би се случило, ако сега тръгнем да приемаме и нови членове в Еврозоната. Било то и добри примери като България. Казвала съм го и пак ще го кажа: несправедливо е и при прилагане на двойни стандарти, ако по тои начин ще решаваме проблемите. Ако тези, които години наред не са спазвали правилата и в един момент въпреки това бъдат поощрявани, а такива като нас, които спазват правилата и изискванията за финансова дисциплина, в крайна  сметка да бъдат наказани заради грешките на другите. В момента ние покриваме всички критерии по Договора от Маастрихт, включително и критерият за инфлация, бюджетен дефицит, размер на държавния дълг. А това, че не сме спазвали критериите за еврофондовете,  това вече е друг въпрос.

- Усещате ли тревога сред колегите си в ЕП по отошение на икономическото състояние на страната ни и поведението на правителството, което често създава усещане за липса на каквато и да е политика и стратегия за управление на страната?
- Честно да ви кажа, не съм чула някой да коментира  в този смисъл действията на българското правителство. Дори напротив:  това, което стига до мен е ,че се виждат напредъка  и реформите, които  то осъщестявава: реформите по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. За съжалание  се вижда също, че реформите в съдебната система не вървят.  Не бих казала, че има някакво негативно отношение или виждане от страна на европейските ми колеги. Що се отнася до икономическото състояние, мисля че няма спор. Икономическото състояние не само в България, но и в цяла Европа, и в света не е добро. Всички се притесняват. Кризата удря всички. Тези държави, които са били подготвени  по-добре, понасят по-леко ударите. Тези като Гърция, например,  са в положението, в което са в момента.  На фона на държави като Гърция, България  е в доста по-добра позиция.

Деляна Бобева

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: