Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Интервю с Борислав Цеков, главен секретар на националния омбудсман

 Борислав Цеков е сред основателите на Института за модерна политика, юрист, роден през 1972 година,  бивш депутат в 39-то НС от НДСВ.

Специализирал в областта на политическите науки в САЩ, Белгия, Япония и Португалия.  Заместник-председател на политическа партия "Новото време".  Президeнт за България на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон.  От октомври 2005 г. е главен секретар на администрацията на омбудсмана на Република България.

ГЕРБ прави махленска политика, твърди главният секретар на националния омбудсман Борислав Цеков

- Господин Цеков, как ще завърши казусът с импийчмънта на президента Георги Първанов?
- От конституционна гледна точка няма  каквото и да било нарушение, което да бъде основание за подобен ход . Очевидно се цели остър междуинституционален скандал, който колкото и банално да звучи, в крайна сметка запълва новинарските емисии вече толкова дни и ще продължи да го прави  седмици напред. Вместо да се види истината затова, че държавата затъва все повече. Всички европейски  държави вече излизат от кризата,  а България е единствената страна, в която кризата се задълбочава и причината е една-единствена: няма ефикасна антикризисна  политика, няма ефикасни и адекватни антикризисни мерки. Напротив: включително и поредната хаотична идея, която излиза от икономическия екип на правителството- за повишение на здравната вноска  ще бъде много тежък удар върху бизнеса, работодателите и върху доходите на отделните хора.

- Представлявате институция, призвана да брани интересите на гражданите от самите институции. В този смисъл имат  жалват ли се гражданите до омбудсмана затова ,че правителството нарушава техни права  и в значителна степен  дори ги дискриминира?
- Такива  жалби има не една и две и те идват на първо място от някои от най- уязвимите групи: от хора с увреждания, от пациентските организации, съсловни структури. Не бива да се забравя и това е позиция и на институцията на омбудсмана, че всяка икономическа мярка има пряко отражение върху правата на хората. И не случайно ЕК в няколко вече свои документа заяви изрично, че държавите -членки трябва да се стремят икономическата криза да не се превръща в криза на гражданските права. Защото когато кажеш, че правиш масови бюджетни съкращения и това всъщност доведе до 15% съкращения в службите за работа с деца, това много рязко засяга правата на децата. Това се отнася и до драстично орязаните програми на социалното министерство. Трябва да се търсят приоритетите. Последното  към което трябва да се посяга в такава обективно необходима като ограничение политика,  са правата на хората от уязвимите групи. Хора с увреждания, деца, социално слаби, пенсионери. Не виждам причина защо трябва да се посяга първо на техните бюджети, на парите за тяхната социална защита, вместо да се търсят други резерви, с орязване на друг тип администрации, друг тип бюджетни разходи, каквито резерви има.

- Като един от основателите на Института за модерна политика ви питам: това което прави правителството на ГЕРБ модерна политика ли е или е липса на каквато и да е политика?

- Това, което прави ГЕРБ е махленска политика. Защото това е политика силова, политика, която не търси съгласие, а в условия на криза е изключително важно да се търси диалог и съгласие  с работодатели , синдикати  т.н. Най- важното: тази политика  не е реформаторска. Важни реформи, макар и заявени първоначално, бяха или спрени, или няма никакво движение  по тях напред. И затова тази политика не е модерна. България има нужда от реформи по няколко причини, но те не се случват. Или това, което започна в здравеопазването,виждаме че започна изключително хаотично , необяснено  на хората и в крайна сметка бе провал. Не бе обяснено на хората.

-  Не нова Конституция,  а нова политика в много сфери ни трябва  по-скоро, така ли?
-  Който говори за нова Конституция, би било обаче добре първо да кажат своята визия за новата Конституция. Чувам, че от РЗС говорят за такава нова конституция.Но те трябва да кажат каква ще е тя, какъв тип устройство държавно ще осигури,  какви нови институции, различни от действащите ще има, какви  ще са взаимоотношенията между тях. Има смисъл хората да бъдат призовавани да гласуват за Велико Народно събрание , само ако има конкретни проекти за нова Конституция. А така общо – нова Конституция?.Но какво пише в тази нова Конституция, мисля че и самият Яне Янев не знае още.

Деляна Бобева dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: