Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Интервю с вицепрезидента на Република България генерал Ангел Марин

 -    Господин Марин, как ще коментирате обвиненията и ареста на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина?


-    Това е за съжаление едно много неприятно събитие. В случай, че се окаже вярно това, в което го обвиняват, ще има много негативни последици. Ще се урони изключително престижа на институцията, на процедурата „българско гражданство” и на българската държава.

Ако наистина се окаже вярно, че са изготвени толкова много фалшиви документи. Много от фалшивите документи са разкрити. Но има и случаи, при разглеждане на молби за гражданство на седмица да отхвърляме по 100-150 и повече молби поради това, че има подправени документи. За съжаление са се промушили и такива, защото все пак  човек отвътре е ерозирал системата. Ние се борим срещу хората, създаващи канали за фалшиви и неверни документи за българско гражданство. А тук от един път се казва, че в нашата крепост има човек, който предава нещата. Това е много сериозно, много тежко.

-    А това не е ли удар и срещу Вас?
-    Това е удар, но аз се чувствам, по някакъв начин, ощетен, , омерзен от това, което е ставало и ще направя всичко възможно, за да се поправи това. Едно от нещата, които трябва да се направят, е да напомня за пореден път, че в желанието си да ускоряваме процедурата за българско гражданство, не трябва да допускаме такива грешки. Защото сега е създадено голямо напрежение, едно желание бързо и бързо да се разглеждат, а вече през последните седмици разкриваме няколко грешки.

-    Какви?
-    Някои от тях слава Богу се разкриват още от правосъдието и се вземат мерки.

-    Колко молби за българско гражданство има подадени до момента?
-    Към момента чакат за разглеждане някъде около 47-50 хиляди молби. Другото нещо, което може да се направи е, когато се установи кои  хора са станали български граждани с тези неверни документи, които задържаният евентуално е направил,  има процедура.  Съгласно чл. 22 от Закона за българското гражданство да се отнеме натурализацията. И това ще бъде направено.

-    От какво естество са грешките, които откривате?
-    Грешките са свързани с огромния брой молби. При този брой хората не успяват да извършат прецизна проверка по всяка една от тях. Но тук случаят не е такъв: разбирате ли? В случая става дума за документи, издадени отвътре. Понякога  някои реагират без да осъзнават защо толкова се бавят нещата. Вие на какво сте съгласни? Масово български граждани да стават хора с фалшиви и неверни документи, или да запазим достойнството на България и да не допускаме такова нещо. Но за да минат едни документи през експертиза в лабораторията на МВР отнема време.

-    Господин Марин, кой предложи сегашния главен секретар на агенцията за българите в чужбина за този пост?
-    Аз не знам кой го е предложил на този пост, но знам, че когато беше назначен нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, тъй като имах доста голяма информация за нередностите в тази агенция, аз разговарях с нейната председателка. Райна Манджукова е човек, който изключително добре е запознат с материята, има голямата амбиция да въведе голям ред. Но се зачудих, че двама души бяха оставени в агенцията при нейното прочистване. Разбрах, че за съжаление за това да бъдат оставени тези двама души има намеса от хора, които стоят над нея. / бел. авт.- Р. Мандукова/ Хора, които са й забранили да ги пипа.

-    За кого говорите, „за хора”, които стоят над нея?
-    Говоря за този, който й е началник. Министър Божидар Димитров.

-    Как ще коментирате последните обвинения на финансовия министър Симеон Дянков срещу президента Георги Първанов? И как ще приключи тази история с президентските милиарди?
-    Когато един човек иска да измести акцента от истинските събития и проблеми върху себе си, се получават тези неща. Когато един човек иска да се омаскари, той  трудно  може да бъде спрян. Когато един човек се поддава на изкушението на властта и възможностите, които му дава тя, за да присъства всеки ден по няколко пъти по телевизията, радиото, вестниците, аз не знам той кога върши работа. И как му е останало време да каже тази глупост.

-    Тоест Симеон Дянков говори такива неща по телевизията, за да привлича медийно внимание?
-     Сигурно. Но тук случаят е и друг. Прекалено болни амбиции, прекалено голямо желание да бъде в центъра на вниманието. Да печелиш авторитет като оплюваш държавната глава, е този начин на печелене на авторите е позорен.

-    А Вие каква пица ядете, господин вицепрезидент?
-    На мен пиците не са ми любимо ядене. Както и октоподът не е за мен деликатес.

Деляна Бобева dariknews.bg

Връх Шипка - 3-ти март, 2010 година
*Използвани са въпроси на други медии

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: