Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Докосване до младата поетеса Петя Добарова

 По повод 30-годишнината от смъртта на младата поетеса Петя Дубарова ОУ „Паисий Хилендарски” и НЧ „Братство” организираха на 10 декември среща със сестрата на поетесата Елица Дубарова. По време на срещата беше представен спектакълът по приказката на Петя Дубарова „Двете царства”, в изпълнение на третокласничката Росица Иванов.


През краткия си живот Петя Дубарова създава оригинални поетични творби, импресии, приказки и разкази, които се открояват в литературния живот на 70-те години на миналия век със самородната си изразна лекота, с дързостта и свежестта на художественото виждане. Поетесата естетизира първозданните стихии и вечните човешки ценности – морето, лятото, дъжда, младостта, любовта, поезията, възвръщайки архетипния им смисъл и първичната им красота. Стиховете ѝ разкриват духовния облик на едно поколение, нежелаещо да се примири с унификацията, лицемерието и лъжата. Несъгласието си с пошлостта и порока Дубарова изразява не само с лириката си, но и чрез отказа да бъде съучастничка в заблудите и фалша на едно деградиращо общество. На 4 декември 1979г.  г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета.

Идеята на Ася Дерменджиева е да популяризира творчеството на Петя Дубарова, представяйки моноспектакъла на Росица в часовете на класния ръководител  от трети до шести клас в училищата в общината.  

На срещата присъства и Люба Маркова, която представи своята книга “Песъчинка от Луната”, посветена на децата на 10-годишна възраст, както самата тя поясни. Замисълът за този своеобразен учебник на живота, през погледа на едно 10-годишно дете се е зародил още преди 9 години.

Информация: Славяна Узунова

    

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: