Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Министър Веселин Близнаков изпрати казанлъшките военни на мисия

Министърът на отбраната Веселин Близнаков пристигна във военното поделение в Казанлък, за да изпрати на мисия в Афганистан български военнослужещи.

Началникът на Сухопътните войски генерал Иван Добрев връчи сертификат за участие в мисията на командващия Втора пехотна рота капитан Руслан Колев. 195 военнослужещи заминават за шест месеца на мисия в Кандахар, Афганистан. 30 % от тях вече са участвали по веднъж в такава, други 20 % за първи път ще имат тази възможност. "Кандахар е място, което се характеризира с различна степен на сигурност. 37 държави участват в мисии, като 11 от тях не са членове на Алианса. Не се съмнявам, че ще се справите отлично с поставените Ви задачи", с тези думи към военнослужещите се обърна министърът на отбраната Веселин Близнаков. За първи път на мисия в Афганистан заминават само мъже. Военнослужещите са преминали обучението си в Казанлък.

"Вероятно през 2008-ма година ще предложим съкращаване на военнослужещите и гражданските лица, които работят в армията", заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков при посещението си в Казанлък. Какъв ще е броят им и от кои сектори на Българската армия (БА) министърът не посочи, но каза, че това зависи от предварително направени анализи. Процесът на съкращаване на служещи и служители Близнаков подчерта, че протича във всички армии в НАТО: "Този процес ще се разисква в Букурещ следващата година, когато ще бъде и срещата на върха на НАТО", заяви Близнаков. Промените в бюджета според министъра ще се отразят на модернизацията на Българската армия. "С тези пари, които ни се отпускат до 2011 година, ще се опитаме да реализираме стартиралите три големи проекта. Трябва да работим и по този за извършването на ремонтни дейности на хеликоптерите Ми -17 и Ми– 24, както и изтребителите МиГ-29", допълни Близнаков.

"Тази година относителния дял от бюджета за отбраната е намален на 2.12 %. Бюджетната прогноза за следващите години е да падне по 2%", заяви Министърът на отбраната Веселин Близнаков при посещението му в Казанлък. Според него това отговаря на общия стремеж на управляващата коалиция да отдели повече средства за някои области, които изостават. Като такива Близнаков посочи образованието, здравеопазването и социалните дейности. Така парите от бюджета на отбраната ще бъдат насочени към тези три области. "Ние ще се опитаме да се съобразим с този проект, но ще отделим и внимание на бойната подготовка и издръжката на войските", категоричен бе министърът. "След като изготвим и предоставим до средата на месец януари 2008 година необходимите анализи, ще трябва да предложим трансформиране на различните войскови поделения, които да отговарят на европейските изисквания", допълни Близнаков.
Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:



Виж


Какво не видяхте: