Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Казанлък забрави за годишнината от рождението на Васил Левски

 Това личи от липсата на каквито и да е цветя пред паметната плоча на Апостола, поставена на мястото на някогашния хан на баба Гана в централната част на града, където в апостолските си години е отсядал дякон Йгнатий.

Увехнали и оставени поне от седмица карамфили стърчаха и пред паметника на Апостола, издигнат в едноименния  парк на града преди две години. Единствените, оставили венец за почит и преклонение пред паметта и делото на родения преди 172 години в Карлово апостол на българската свобода е  от Политическо  движение „Социалдемократи".   По никакъв начин от Община Казанлък не дадоха сигнали, че предвиждат официално отбелязване на годишнината от рождението на  Васил Левски. За него забравиха и местните политически формации и патриотични организации, с изключение на социалдемократите. Високите температури и почивния ден допълнително помогнаха за амнезията на казанлъчани.

Информация и снимка: Деляна Бобева www.dariknews.bg

*****************************

 В Казанлък отбелязаха 172 години от рождението на Васил Левски
От името на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов е поднесен букет пред паметника на Васил Левски в парка в едноименния квартал. Цветя са положени и от родолюбиви организации и признателни граждани. Бюст-паметникът на Васил Левски бе открит в началото на миналата година и бе специално охраняван със СОТ. Бюстът е дело на Велин Дечков преподавател в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн ‘’Акад. Дечко Узунов’’. Бронзовият паметник тогава бе открит тържествено.

Годишнината от рождението на Апостола отбелязаха в "Джанановата къща" в Габарево с. Габарево. В село Габарево беше отбелязана 172-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Честването започна в 18.00 часа и се състоя в емблематичната за тази местност „Джананова къща”, където приживе е отсядал Левски. Венец в знак на признателност  поднесе кметът на град Павел баня Станимир Радевски. Културни дейци от Казанлък също посетиха Джанановата къща, за да изразят преклонението си пред образа на Апостола. Къщата, в която се проведе годишнината от рождението на Дякона е обявена за паметник на културата със заповед от 1974 г. Десет години по-късно, на 15 декември 1984 година, тя е реставрирана от Пловдивския институт за паметници на културата и официално е открита като музей „Васил Левски”. Джанановата къща е гордостта на габаревци от много години. На входната врата неизвестен скулптор е оформил барелефа на Апостола на свободата с надпис: „През 1869 година Васил Левски тук основава таен революционен комитет”.

по информация на Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: