Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Спектакъл-възстановка на Шипченските боеве бе представен на Шипка

Спектакъл-възстановка на Шипченските боеве бе представен на върха днес, когато се навършват 130 години от Шипченската епопея. Сраженията от август 1877 година бяха представени от Национален съюз “Единение”, в които участие взеха 82-ма мъже, жени и деца. Най-малкият участник тази година бе Кръстьо Шишеджиев, който заедно с брат си Николай, се потопи в историческите събития.

60-те турски униформите на участниците са дело на габровска фирма. Участието на Национален клуб “Единение” е подпомогнато от община Габрово със сумата от 2500 лева, като част от парите вече са изплатени на съюза.

В днешната възстановка имаше представители от шест клуба в страната, някои от които бяха от София, Сопот, Варна и Стара Загора. Председател на “Единение” е полковник Георги Маринов, който заяви: “Нашата цел е да пресъздадем някогашните боеве при Шипка. Искаме в тази и други възстановки да участват нашите жени и деца, които да следват примера ни, да помнят историята и да изповядваме общи ценности”.
Да почетат паметта на загиналите опълченци и да си припомнят историческите факти пристигнаха и президентът на Републиката Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министър-председателят Сергей Станишев, министри, народни представители, кметовете на Габрово и Казанлък, посланикът на руската федерация Анатолий Потапов, посланици и военни аташета на Беларус, Румъния, Украйна, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, областни управители на Стара Загора и Габрово, кметове на български общини, стотици признателни граждани.

Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж