Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Административният съд не уважи изборни жалби. Обжалва се избора на общински кмет

Без уважение Административният съд в Стара Загора остави искането на 7 партии и коалиции от община Казанлък за спиране изпълнението на решението на ОИК от 29-ти октомври за избор на Общински съвет.

Преди четири дни представителите на ДПС, Българско движение “Национален идеал за единство”, коалиция Социалдемократи”, партиите “Ред, законност и справедливост”, НДСВ , “Новото време” и Цветана Пискова- кандидат за общински съветник поискаха Административният съд да спре това решение заради сериозни нарушения на Закона за изборите по време на провеждането на местните избори на 28-ми октомври. Оставеното без уважение искане е на база член 104 от Закона за местните избори. Съдът остави без разглеждане и искането на 7-те жалбоподатели за спиране изпълнението на друго решение на ОИК- 168 от 30-ти септември, касаещо връчването на удостоверения на избраните общински съветници и кметове на населени места и на общината. Сред мотивите на Административния съд довели до тези две определения е фактът, че подалите жалбата партии и кандидати за общински съветници, не са привели никакви доводи и не са представили доказателства, че влизането в пълномощия на новия общински съвет ще доведе до обществена и правна нестабилност.

Административният съд приема, че интересите на гласоподавателите е редно да се ползват с приоритет, както и че е в интерес на гражданите общината да се управлява от надлежно конституиран след проведен избор общински съвет. В определението на АС искането за спиране решението на ОИК, касаещо връчването на удостоверения е наречено “ процесуално недопустимо”. Като мотив се посочва факта, че това решение не е индивидуален административен акт, а има само уведомителен характер. Двете определения на Съда в Стара Загора подлежат на обжалване с частна жалба в 7 –дневен срок от неговото съобщаване пред Върховния административен съд. “Дарик” научи, че с друго разпореждане от 5-ти ноември съдия- докладчикът към Административния съд в Стара Загора Ирена Янкова е задължила председателя на ОИК в Казанлък и кмета на общината в 3-дневен срок да изпратят в съда решението на ОИК от 29-ти октомври за избор на кмет, протоколът на ОИК за това и протоколите на СИК в община Казанлък, както и всички интегрални бюлетини с пликове към тях за избор на кмет. Разпореждането на съда се основава на подадени вчера жалби против решението на ОИК за избор на кмет. Утре, 7-ми ноември от 18 часа в Информационния център в Казанлък на улица “Искра”-4 избраните на двата тура на местните избори  кметове на кметства, на общината и общински съветници ще получат тържествено от ОИК своите удостоверения за това.

Деляна Бобева www.dariknews.bg  

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: