Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Завърши вторият етап на археологическо лято 2009 в Казанлък

 Казанлък. Вторият етап на археологическо лято 2009 в Казанлък завърши с разкриването на нова гробница южно от село Долно Изворово, съобщи д-р Косьо Зарев – директор на ИМ”искра”, предаде кореспондент на радио “Фокус” – Велико Търново .

Той допълни, че по време на работата си, екипът археолози е успял да направи спасителни разкопки на могилата, в страни от която е намерена тракийска гробница. „Нямахме намерение да намираме гробница, но разкопките ни поднесоха изненада. Открихме една разкошна гробница с уникална вътрешна украса”, не скри радостта си д-р Зарев. По думите му, обектът се намира от южната страна на самата могила и е била обект на иманярски набези още в миналото.
От музей „Искра” съобщиха, че са получили обещанието на кмета, че от парите, предвидени за всички гробници в общината, 300 000 лева ще бъдат заделени за новооткритата край село Долно Изворово.
Д-р Зарев посочи още, че 100% от всички намерени находки в гробницата при казанлъшкото село, ще останат в ИМ „Искра” в Казанлък.

Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: